Инициативният комитет още миналата година започна събирането на подписи за

...
Инициативният комитет още миналата година започна събирането на подписи за
Коментари Харесай

Без референдум за преустройството на парк ”Бачиново” в Благоевград

Инициативният комитет още предходната година стартира събирането на подписи за привикване на локален референдум с въпроса " Одобрявате ли решението на Общински съвет – Благоевград за вдишване на дълготраен дълг за осъществяване на капиталово желание Скапто Терме аквапарк Бачиново? "

 

За месец са били събрани 12 075 подписа, като ГРАО е открила едвам 8589 като правилни. В подписката е имало лица, които нямат непрекъснат адрес в Благоевград, такива със сбъркани ЕГН или адреси, което ги прави невалидни. Необходимият брой подписи за наложително осъществяване на референдум е 10% от хората с непрекъснат адрес на територията на Община Благоевград или 9365 души.

 

Председателят на Общинския съвет Радослав Тасков сподели, че съгласно него този референдум няма по какъв начин да събере нужния брой гласове, с цел да стане " наложителен и решението щеше да е на общинския съвет. Аз постоянно съм казвал, че това е непотребен разкош. Никой не е срещу да се допитваме до жителите, само че в случай че е на цена да затрудним обществената активност на общината и да вземам жизненонеобходими пари, считам, че е непотребен разкош. "

 

С непровеждането на реферндума ще бъдат спестени минимум 350 000 лева на данъкоплатците. Председателят на общинския съвет счита, че би трябвало да бъдат направени промени в Закона за допитване до народа, които да разрешават на локалната власт да организира референдуми онлайн или по различен по-достъпен метод, който в това време да е и легален.

 

Радослав Тасков добави, че откакто може преброяването на популацията в България, в това число всички данни, персонални данни, да бъде осъществявано онлайн, не вижда причина допитванията да не станат по същия метод.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР