Инициативата “Правосъдие за всеки“ поднови протестите си под наслов “Правосъдие

...
Инициативата “Правосъдие за всеки“ поднови протестите си под наслов “Правосъдие
Коментари Харесай

“Правосъдие за всеки“ поднови протестите си - защо точно сега



Инициативата “Правосъдие за всеки “ възобнови митингите си под наслов “Правосъдие без каскет “.

Защо тъкмо в този момент се възобновяват тези митинги?

Темата разяснява в “Нашият ден “ адв. Емил Георгиев , член на самодейността.

 Емил Георгиев

“Използвахме датата на последното ни събитие, с цел да я свържем с един мотив, който сме отбелязали в минали години. А, точно, година от кончината на известния италиански магистрат – Джовани Фалконе, постигнал съществени триумфи в борбата си с мафията в Италия. Поставил началото на интервенция “Чисти ръце “.

Причината да прекъснем за прочут интервал събитията под наслов “Правосъдие без каскет “ пред Съдебната палата в София, всяка сряда то 18.30, бяха в това, че о сновна част от екипа на самодейността се разболя от ковид . Някои го изкараха същински тежко. Бяхме обективно възпряни.

След като тази спънка отпадна ми се стори, че е добър мотив да обновим, комбинирайки с отчитането на делото на Джовани Фалконе.

Исканията на митинга

Нашето събитие не е митингът. Исканията, с които стартирахме още през предходната година, са ясни. На първо място поставихме за цел – с мяна на сегашния състав на Висшия правосъден съвет.

Оттегляне или прибързано преустановяване на мандата на основния прокурор – Иван Гешев. Избор на нов Висш правосъден съвет, на нов основен прокурор по разнообразни правила.

И унищожаване на профилираните наказателни съдилища в България . Това е пакет от претенции, доста съществено стимулирани.

Премахването на профилираните съдилища

Те нито са профилирани към сегашния миг, нито извършват дилемите, поради които преди повече от 10 години, бяха основани – да се борят с корупцията по високите етажи на властта.

До момента в България няма нито един наказан представител на властта поради корупция. Отделно от това смятам, че обществеността е изцяло наясно, че профилираните съдилища се употребяват като властови бухалки, които да утвърждават желани от прокуратурата ограничения за неотклонение, задържане под стража на редица български жители, които на този стадий са единствено обвинени.

За да бъдат държани с месеци по арестите, където да бъдат душевен пречупвани, тъй че против тях да бъдат постигани лесни триумфи още веднъж на територията на профилираните съдилища.

 Съдебна палата митинг

Трето, обществеността разбра от последните съвещания на Висшия правосъден съвет, че за целия интервал на съществуването си на профилираните съдилища не е изготвян в никакъв случай разбор. Никога не разбрахме какво свършиха за целия интервал от време и за какво съществуването им е толкоз значимо. На какво съображение основният прокурор обосновава отбраната си за профилираните наказателни съдилища, като споделя, че “който желае премахването им в действителност работи за мафията. “

Те са основани без никаква аргументация през 2011 година За целия период досега не е изработен разбор на активността им. И все пак се приема, че те са извънредно значими.

Разговора можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР