Инициативата на гръцкото правителство да легализира гражданския брак за еднополовите

...
Инициативата на гръцкото правителство да легализира гражданския брак за еднополовите
Коментари Харесай

Повечето гърци одобряват легализирането на еднополовите бракове

Инициативата на гръцкото държавно управление да легализира гражданския брак за еднополовите двойки печели почва в гръцкото общество, демонстрира изследване на публичното мнение, осъществено от организация „ Марк “ по поръчка на в. „ Прото тематика “.

Според резултатите от изследването 54,8 % от запитаните дават отговор, че са съгласни с въвеждането на опция за цивилен брак на еднополови двойки. Несъгласие с сходна вероятност показват 42,5 % от участниците в анкетата, извършена през предходната седмица.

Делът на съгласните с такова решение е най-голям за последните шест години. През 2018 година процентът им е бил 39,3, през 2019 година – 40,8, а през 2022 година – 51,7.

Най-голяма поддръжка за брака на еднополовите двойки показват жителите с леви и лявоцентристки убеждения, дамите и по-младите. Заслужава да се спомене обаче, че даже измежду гласоподавателите на ръководещата дясноцентристка Нова народна власт болшинството поддържа държавното предложение макар възраженията на по-консервативното крило в управлението ѝ. Инициативата се поддържа от 51,3 % от последователите на Нова народна власт и не се утвърждава от 46,2 %.

Мнозинството от гърците са съгласни и да бъде позволено осиновяването на деца от еднополови двойки. Тази опция се поддържа от 52,9 % от запитаните и се отхвърля от 40,9 %.

Същевременно огромното болшинство от участниците в изследването отхвърля опцията еднополови двойки да получават деца благодарение на методите на асистираната репродукция, да вземем за пример посредством сурогатни майки. На този въпрос 65,6 % от респондентите дават отговор негативно, а едвам 29,6 % – позитивно. 

Самата самодейност на гръцкото държавно управление се движи в тази рамка, т.е. признание на гражданския брак на еднополовите двойки и опцията за осиновяване, само че без разрешаване на придобиването на деца посредством асистирана репродукция. Същевременно в редиците на ръководещата партия има сериозна опозиция от консервативните кръгове, заради което министър председателят Кириакос Мицотакис даде да се разбере, че няма да постанова партийна дисциплинираност при гласуването на законопроекта в Народното събрание.

От друга страна Стефанос Каселакис, водач на най-голямата опозиционна партия, лявата СИРИЗА, съобщи, че тя ще поддържа законопроекта и то с гласовете на всичките си депутати. Самият Каселакис през октомври подписа в Съединени американски щати брак с колегата си Тайлър Макбет. Положителна позиция към узаконяването на гражданския брак за еднополовите двойки показва и другата забележителна опозиционна мощ, лявоцентристкото придвижване ПАСОК, макар че в редиците му се чуват и гласове срещу подготвяния законопроект, предава Българска телеграфна агенция.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР