Китайският лидер Си Дзинпин използва предстоящото си посещение в Сърбия,

...
Китайският лидер Си Дзинпин използва предстоящото си посещение в Сърбия,
Коментари Харесай

Си Дзинпин: Китай никога няма да забрави удара на НАТО върху посолството му в Сърбия

Китайският водач Си Дзинпин употребява идното си посещаване в Сърбия, с цел да подлага на критика НАТО за бомбардирането на китайското посолство в Белград преди 25 години, написа " Политико ".

 

" Преди двадесет и пет години на днешния ден НАТО жестоко бомбардира китайското посолство в Югославия, убивайки трима китайски публицисти ", написа Си в писмо, оповестено от сръбския вестник " Политика " във вторник.

" Това в никакъв случай не би трябвало да забравяме. Китайският народ цени мира, само че ние в никакъв случай няма да позволим такава трагична история да се повтори ", написа Си.

Служители на НАТО обявиха тогава, че посолството е било ударено по простъпка по време на военната намеса, предопределена да отбрани етническото албанско болшинство в Косово против силите на Слободан Милошевич.


Конференцията за мир ще се организира на 15-16 юни в Швейцария, само че на този стадий Русия не е поканена
По време на 78-те дни на въздушни удари бяха убити доста цивилни. Human Rights Watch уточни броя на починалите на 500, до момента в който сръбските управляващи настояват, че броят им е близо 2000. Ръководството на страната остава ангажирано Сърбия да остане отвън НАТО.

В Китай ударът по посолството провокира необятно отвращение, митинги и дипломатически спор сред Вашингтон и Пекин. Китайските чиновници и огромна част от обществеността не имаха вяра и към момента не имат вяра, че случаят е инцидентен.

" Китайско-сръбското другарство, изковано с кръвта на нашите сънародници, ще остане в споделената памет на китайския и сръбския народ ", написа Си.

Сърбия ще бъде втората спирка от пътуването на Си в Европа - първото му от пет години. Той прекара два дни във Франция и ще пътува до Унгария за последния стадий от пътуването.

 

Сръбският президент Александър Вучич ще бъде хазаин на Си във вторник и сряда.

 

Китай търси благоприятни условия за подсилване на връзките с балканския район от десетилетие като част от своята самодейност " Един пояс, веднъж ". Сега Китай е най-големият задграничен вложител в Сърбия.

 

Си посети Сърбия за първи път през 2016 година, когато бяха подписани поредност от двустранни съглашения, в това число Декларацията за стратегическо партньорство, отразяващи устрема на Китай да ускори наличието си на Балканите и по-широко в Европа.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР