Държавите членки на Европейския съюз приеха днес първия по рода

...
Държавите членки на Европейския съюз приеха днес първия по рода
Коментари Харесай

ЕС прие първото по рода си законодателство за насилието над жени

Държавите членки на Европейския съюз одобриха през днешния ден първия по рода си европейски правилник за битка с насилието над дами, само че текстът не включва изнасилването заради неналичието на единодушие за общо определение за това действие, съобщи Франс прес.

Директивата към този момент получи зелена светлина от Европейския парламент през април. Днешното публично приемане от Съвета на Европейски Съюз е финалната стъпка от законодателната процедура.

Текстът криминализира на европейско ниво гениталното осакатяване на дами, насилствените бракове, шерването на интимни фотоси без единодушието на дамите и кибертормоза. В него се дефинират минимални санкции от една до пет години отнемане от независимост според от закононарушението.

Директивата планува утежняващи условия, да вземем за пример когато жертвата е дете, брачна половинка или някогашна брачна половинка, в които случаи се плануват по-тежки санкции.

Тя също по този начин има за цел да улесни подаването на сигнали за принуждение до способените органи.

" Насилието над дами и домашното принуждение са повтарящи се закононарушения. Този закон ще подсигурява на ниво Европейски Съюз, че причинителите ще бъдат строго наказвани, а жертвите ще получат цялата поддръжка, от която се нуждаят ", разяснява белгийският министър на правораздаването Пол ван Тихелт, чиято страна ръководи Съвета на Европейски Съюз.

Текстът бе предмет на интензивни полемики от месеци, изключително по въпроса за правното определение на изнасилването, което е друго в обособените страни от Европейски Съюз.

" Бихме желали тази инструкция да е малко по-амбициозна ", сподели през днешния ден испанската министърка на равенството Ана Редондо, когато дойде на среща в Брюксел. Въпреки това тя счита, че законодателството е " добра насочна точка ".

Държавите членки ще разполагат с три години, с цел да транспонират директивата в националното си законодателство, показва Агенция Франс Прес, представено от Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР