Инициативата “Кино в училище на “Арте Урбана Колектив започна за

...
Инициативата “Кино в училище на “Арте Урбана Колектив започна за
Коментари Харесай

Ученици срещат седмото изкуство с проекта „Кино в училище“

Инициативата “Кино в учебно заведение ” на “Арте Урбана Колектив ” стартира за 7-а поредна година, като тазгодишната стратегия включва и нови региони в България. Идеята на плана е да построи в просветителната система отношение към седмото изкуство, а в учениците – усет към положителното кино.

Програмата на самодейността е с няколко заглавия от 15 пълнометражни кино лентата и 4 стратегии от късометражни филми от общо 15 страни, и ще продължи до края на образователната година. 

Част от самодейността „ Кино в учебно заведение “ е и програмата „ Киното, 100 години младост “, която дава опция на учениците да се срещнат и с процеса на основаването на филми. Има и трета част от програмата, наречена „ Моето място в киното “, а самодейността уредникът на плана – Ралица Асенова, разказва тази активност като една задача децата да заобичат повече изкуството и да се образоват посредством качественото изкуство:

„ В рамките на една образователна година се срещаме всяка седмица с учениците и в действителност личи тяхната обич към киното и отношението им. Борим се за повече изкуство в учебно заведение, фундаментално срещане с една творба, изкуството ни учи на любознание, построява нашия взор към света, то е едно оръжие против пошлото, на доста места, по-малки обитаеми места липсва достъп до просвета и ние това се стараем, да се преборим с това. Мисля, че съумяваме да построяваме една мрежа от възпитаници, учители, библиотекари, които не престават самодейностите последователно, вежда се по какъв начин децата стартират да изричат умело мнението си към киното, да го схващат, да поясняват режисьорската позиция, което за нас е резултат. “

Инициативата „ Кино в учебно заведение “ включва няколко изцяло безвъзмездни стратегии и благоприятни условия, които се дават на учители, читалищни дейци, библиотекари и уредници на юношески киноклубове след авансово записване и диалог с екипа на сдружението. Първата от тях е европейската платформа CinEd, чиято цел е да популяризира европейското кино измежду необятен кръг младежи на възраст от 6 до 19 години в Европа. 

Повече чуйте в изявлението на Ангелина Грозева с организаторката – Ралица Асенова.
Снимки – “Арте Урбана Колектив ”
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР