Инициативата да бъде премахната патентната защита върху ваксините срещу COVID-19

...
Инициативата да бъде премахната патентната защита върху ваксините срещу COVID-19
Коментари Харесай

Идеята за глобален отказ от патенти върху ваксините набира скорост

Инициативата да бъде отстранена патентната отбрана върху имунизациите против COVID-19 и по този начин да се улесни разпространяването им по света се посреща топло от огромните страни.

В четвъртък ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че Брюксел е подготвен да разиска предлагането, откакто ден по-рано от Вашингтон оповестиха, че поддържат отхвърли от патенти.

Външният министър на Германия Хайко Маас също разяснява, че страната му е отворена за диалози по въпроса. Ако по този метод ще допринесем повече хора да получават по-бързо ваксини, това е въпрос, който би трябвало да си зададем ", е споделил Маас, представен от Агенция Франс Прес и БГНЕС. В същото време обаче сътрудника му здравен министър Йенс Шпан критикува досегашното отвращение на Съединени американски щати да облекчи износа на свои ваксини за други страни.

Подкрепа за самодейността съобщи и френският президент Еманюел Макрон, въпреки че до неотдавна Париж се съпротивляваше на сходно предложение. Досега нито една френска фармацевтична компания не разполага с утвърдена ваксина против COVID-19.

Руският президент Владимир Путин също се разгласи за отпадането на патентите. „ Чуваме от Европа концепция, която съгласно мен заслужава внимание - а точно да премахнем патентните отбрани от имунизациите против COVID-19... Русия, несъмнено, би подкрепила сходен метод ”, коментирал е президентът в изявление, представено от ТАСС и БГНЕС. " В актуалните условия би трябвало да мислим не за това по какъв начин да извлечем оптималната облага, а за това по какъв начин да подсигуряваме сигурността на хората ", допълнил е Путин.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР