Информация за нова пратка машини - 150 на брой, пристигнали

...
Информация за нова пратка машини - 150 на брой, пристигнали
Коментари Харесай

Прокуратурата подгря "Костинброд 2" с информация до ЦИК за нова пратка машини

Информация за нова пратка машини - 150 на брой, пристигнали на летище София, подаде прокуратурата на Централната изборна комисия (ЦИК). Сигналът идва два дни след, в които се съхраняват машините, когато те оповестиха, че имало доставени повече от плануваните машини и това можело да бъде " Костинброд 2 " - съмнения за възможни измами с вота.

Членовете на ЦИК в понеделник (8 ноември) са получили информацията за новата пратка машини от Софийската градска прокуратура. След което комисията е решила да отговори документално на прокуратурата и ДАНС, че в този момент научава за съществуването на въпросните 150 устройства и не знае какво е предназначението им и е поискала машините да не бъдат освобождавани от митническия склад и да не бъдат предадени на фирмата-доставчик на машините за гласоподаване " Сиела Норма ", предвид на неяснотата към тях, осведоми " Сега ".

В отговор на питане от " Дневник " компанията - вносител разясни, че новата пратка машини е на същия производител - " Смартматик ", и са пристигнали със самолетен превоз за потребностите на гаранционното обслужване (това е при потребности за българските избори). От " Сиела норма " не обяснениха за какво не са уведомили ЦИК, че чакат такава пратка. Те обявиха, че са получили позволение да ги освободят от митническия склад.

За какво са 228-те машини в склада

И в понеделник " Сиела норма " отхвърли да назове какво е предназначението на 228-те устройства, за които през почивните дни бе обявено, че се намират в същия склад, където се съхраняват и останалите машини, които ще бъдат употребявани на изборите " две в едно " тази неделя. В писмен отговор на въпрос от " Дневник " изпълнителният шеф на компанията декларира, че

Тези [228] машини са обект на търговски връзки сред производителя "Смартматик " и "Сиела ", които не смятам за нужно да разясня, защото не засягат изборния развой в България.
Веселин Тодоров,
"Сиела Норма "

Те са били поръчани и доставени дружно с останалите 1600 машини, които бяха купени от българската страна за вота " две в едно " на 14 ноември. " Не виждам нищо неправилно в това, че пътуват дружно, поради обстоятелството, че са създадени от един и същи цех и са импорт в една и съща страна. Освен това, дано напомня, че нашата оферта за доставка на последните 1600 машини завоюва публичната поръчка на ЦИК, тъй като цената беше по-ниска с 90 000 лв. от тази на другия участник. Тази цена се реализира с оптималната оптимизация на разноските, в това число и за превоз ", изяснява Тодоров.

Машините били без програмен продукт, импортирани законно и е трябвало да бъдат преместени на друго място след доставката им до България, добавя той и споделя, че въпросните устройства към момента се намират на територията на склада, където се съхраняват и останалите машини по предписание на Централната изборна комисия. От " Сиела норма " упрекват ЦИК и в частност нейния ръководител Камелия Нейкова в това, че комисията е провокирала абсурда , тъй като не е разрешила на компанията да реалокира устройствата на друго място отвън склада на " Карго партнърс ".

" Машините бяха натоварени в един и същи камион, който откакто разтовари устройствата на ЦИК в склада на " Карго партнърс ", трябваше да отпътува за друга локация, където да бъдат съхранявани. Ако това не беше неразрешено от председателката на ЦИК в четвъртък, нямаше да последват всички събития в идващите дни ", написа Тодоров.

ГЕРБ отвово видя избирателен " Костинброд "

За казуса с спомагателните несертифицирани машини заяви, който застъпи версията, че спомагателните 228 машини ще бъдат употребявани за излъчването на 228 хиляди манипулирани гласа. Борисов направи прилика с така наречен Костинбродска спекулация от 2013 година, когато в деня за размисъл беше раздухан сигнал за 400 хиляди спомагателни бюлетини за гласоподаване, за които тогавашната съпротива твърдеше, че е трябвало да послужат за пазаруване на вота на гласоподавателите в интерес на ГЕРБ. Прокуратурата провежда акция в печатницата, а информация за нея изтече в определени медии, които започнаха да я предават онлайн.

В събота Борисов сподели, че е получил сигнал за протичащото от висши служители на реда, възмутени от дейностите на вътрешния министър Бойко Рашков.

Тезата за операции с машинния избор в интерес на сегашния президент Румен Радев в понеделник на поредна конференция, като разви хипотезата за " двойно гласоподаване ". Нито през днешния ден, нито в събота обаче Борисов не загатна дали партията е сезирала органите за готвените съгласно него операции.

От пресцентъра на ГЕРБ дадоха отговор на " Дневник " нееднозначно, че каквото е имало да споделят, са го показали на брифингите.

ЦИК осведоми ДАНС, а " Сиела Норма " прокуратурата за 228-те машини

В реалност за импортираните в България 228 устройства за машинно гласоподаване се разбра още в сряда (3 ноември). На съвещанието на ЦИК зам.-председателят на ЦИК и докладчик по тематиката Емил Войнов заяви за писмо от " Сиела Норма ", в което се оповестява за пристигналите спомагателни машини, които се намират в камион на територията на склада на " Карго партнер ", и се желае разрешение те да бъдат изнесени от там. В писмото написа, че те не са част от доставката за изборите, а устройствата били благосъстоятелност на производителя им " Смартматик " и щели да се употребяват за демонстрации в Албания, пред представители на Грузия и за други действия, които не са свързани с изборите в България.

По време на съвещанието си на идващия ден комисията е решила да изпрати писмо до " Сиела " и жандармерията, с което инструктира, че тези 228 машини би трябвало да се оставят в самостоятелен бранш на склада и да не се позволява да бъдат разопаковани. От ЦИК са настояли да получат информация за какво машините са били превозени по едно и също време с машините, закупени от ЦИК, списък на серийните им номера, както и данни какъв брой устройства ще се употребяват за всяка от посочените от компанията действия. Веднага след приемането на писмото ЦИК е уведомила Държавна организация " Национална сигурност " по проблема.

В същото време от " Сиела Норма " са алармирали прокуратурата за непозволено задържане на частна благосъстоятелност от страна на изборната комисия и са подали сигнал против ръководителя на комисията Камелия Нейкова, която съгласно компанията е разпоредила камионът да бъде върнат и разтоварен в склада. " Ние не сме изпълнили това и машините сега са в двора на " Карго партнърс " и се охраняват настрана ", изясни през днешния ден пред " Нова нюз " изпълнителният шеф на " Сиела норма " Веселин Тодоров. Той добави, че това предписание е обжалвано в Административния съд като " задачата не е някой да бъде наказан, а машините да бъдат освободени, тъй като са частна благосъстоятелност ".

228-те устройства остават " арестувани " до приключването на изборния ден

В неделя вечер изборната комисия е приела публично мнение, с което афишира, че няма да се допусне гласоподаване с несертифицирани устройства и за тази цел задължава " Сиела Норма " да съхранява спомагателните машини в неразпечатан резервоар в обособено за задачата място в склада на " Карго партнърс " до окончателното привършване на изборите (т.е. до 21 ноември). ЦИК е била известена, че основна дирекция " Жандармерия " към Министерство на вътрешните работи е основала организация по този начин, че да не се разреши изнасянето на 228 -те устройства преди края на изборния развой.

Това значи, че до привършване на инспекцията и произнасянето на способените органи спомагателните 228 машини ще бъдат съхранявани на територията на един и същи склад, само че в отделени пространства дружно с останалите устройства, които ще бъдат употребявани на вота тази неделя.

Зам.-председателят и представител на ЦИК Цветозар Томов увери в неделя, че тези устройства няма да влязат в приложимост, даже в случай че се взети, да вземем за пример, да заменят развалени устройства. " Без позволение на ЦИК и инспекция на тези устройства, те не могат да бъдат употребявани ", сподели Томов пред БНР. Той подсети, че всяка машина е отредена за съответна изборна секция и няма по какъв начин машина извън да замести тази, която има формален номер за дадената зала. По думите му от тази обстановка се основава в допълнение напрежение в една неспокойна конюнктура.

От " Сиела норма " подсетиха, че компанията се занимава с организацията на машинно гласоподаване от 2014 година до момента. " Полагаме големи старания за честното му протичане, тъй като твърдо имаме вяра, че машините не разрешават " платен избор " и операции на гласовете. Нямаме интерес от обстановката, в която сме неволни участници. В плана са включени стотици експерти, които към този момент имат забележителен опит и работят непрекъснато. Изборите през юли 2021 година бяха с съвършена организация и ще поставим всички старания идните избори да бъдат проведени още по-добре. ", съобщи Веселин Тодоров пред " Дневник ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР