Информационен център за висше образование в България в Мароко беше

...
Коментари Харесай

Откриха Информационен център за висше образование в България в Мароко

Информационен център за висше обучение в България в Мароко беше открит с безапелационната поддръжка на двете страни с присъединяване на заместител министър-председателя Мария Габриел , министъра на културата Кръстю Кръстев , представители на отрасловите марокански министерства, академична делегация от България, посланикът ни Н. Пр. Пламен Цолов, консула Мария Доневска и представители на държавни и частни университети в Мароко.

В приветствието си към участниците и мотори на концепцията да бъде основана тази институция Мария Габриел съобщи:

„ Откриването на този център е знак на разговора сред нашите страни и нашите култури, сред университетския свят. Това е едно събитие, което ни разрешава още повече да се опознаем с нашите обичаи, опит, изминат път и с помощта на вас да се проектираме в бъдещето, а най-хубавият метод това да се направи е да се влага в младежта и образованието. “

Мария Габриел. Снимка: Тракийски университет

„ Мобилността на студентите за нас е доста значим приоритет в пътя на младите към интернационалните измерения и днешното събитие е инвестиция в бъдещето доближаване във връзка с традициите и културите ни. Потенциалът е доста висок обменът в научноизследователската активност сред университетите и подвижностите по стратегия Еразъм+ да се усилят доста. Поздравявам и двете страни, че направиха това допустимо! “ , приветства Сена Збах – шеф Дирекция „ Сътрудничество и кооперация “ към Министерство на висшето обучение, научните проучвания и професионалното образование в Мароко.

Ректорът на Тракийски университет – Стара Загора проф. Добри Ярков показа, че Информационният център ще изиграе основна роля в построяването на колаборацията сред страните :

„ Този център е от изключителна значимост за пускане на връзките в региона на образованието сред двете страни. Той ще сплотява напъните на двете страни като мощно активиращ фактор за развиването на просветителните стратегии сред България и Мароко, също и в региона на научноизследователската активност, прехвърлянето на технологии. Преди години в България са се обучавали доста експерти от Мароко, които през днешния ден са водачи в доста области на социално-икономическия живот и затова българското обучение е на изключителна респект тук. За страдание, имаме един дълъг интервал от време, в което тези образования са прекратени, само че в този момент ще дадем рестарт на връзките. “

По време на визитата проф. Ярков организира редица работни срещи с академични управления и представители на локална и държавна власт:

„ Интересът към Тракийския университет беше извънредно огромен, както от държавни и частни университети, по този начин и от представители на отраслови министерства. Съвсем скоро Тракийският университет ще бъде хазаин на делегация от Мароко. Вече приготвяме първите съглашения за съдействие с избрани университети. Интересът на мароканската страна е основно към аграрния бранш, биотехнологиите, ветеринарната медицина, медицината, софтуерното инженерство, кибер сигурността и изкуствения разсъдък. Това са специалности, в които ние сме водачи и те виждат в нас един сериозен сътрудник в региона на науката и висшето обучение. “

Академичната делегация в Мароко включва: Красимир Вълчев – ръководител на Комисията по обучение и просвета към Народното събрание, Любомир Йосифов – шеф дирекция „ Правна “ към МОН, проф. Георги Вълчев – ректор на Софийски университет „ Св. Климент Охридски “, проф. Христо Бозов – ректор на Бургаски университет „ Проф. доктор Асен Златаров “, членове на ректорски, декански и управителен управления на Технически университет – София, Национална спортна академия, Медицински университет – Пловдив, Университет по архитектура, строителство и геодезия .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР