Инфлацията започва да изглежда като онзи неочакван и нежелан гост,

...
Инфлацията започва да изглежда като онзи неочакван и нежелан гост,
Коментари Харесай

Associated Press: Защо инфлацията в САЩ е толкова висока и кога ще намалее?

Инфлацията стартира да наподобява като оня непредвиден и нежелателен посетител, който просто няма да си тръгне, написа Associated Press.

В продължение на месеци доста икономисти звучаха успокояващо, че скокът в потребителските цени, нещо, което го нямаше в Съединени американски щати от едно потомство, няма да продължи дълго. Това ще се окаже " преходно ", по успокояващите думи на ръководителя на Федералния запас Джером Пауъл и чиновници на Белия дом, защото стопанската система се измести от безпорядък, обвързван с вируса, към нещо по-близо до естественото.

И въпреки всичко, както може да ви каже всеки американец, който е купил кашон мляко, галон бензин или използвана кола, инфлацията се нанесла. И в този момент икономистите показват по-обезсърчаващо обръщение: по-високите цени евентуално ще продължат и през идната година, в случай че не и повече.

В сряда държавното управление съобщи, че неговият показател на потребителските цени се е покачил с 6,2% от преди година - най-големият скок за 12 месеца от 1990 година

" Това е огромен удар ", сподели Джейсън Фърман, който бе основен стопански консултант в администрацията на Обама. " Инфлацията не се забавя. Поддържа сериозен ритъм.``

И шокът е там, където фамилиите го усещат най-вече. На масата за закуска, да вземем за пример: цените на бекона са се повишили с 20% през последната година, цените на яйцата са с съвсем 12%. Бензинът набъбна с 50%. Купуването на пералня или сушилня ще ви коства с 15% повече, в сравнение с преди година. Употребявани коли - 26% повече.

Въпреки че заплащането се покачва внезапно за доста служащи, това не е задоволително, с цел да бъде в крайник с цените. Миналия месец междинната почасова заплата в Съединените щати, след отчитане на инфлацията, в действителност спадна с 1,2% спрямо октомври 2020 година

Икономистите от Wells Fargo се майтапят тъмно, че CPI на Министерството на труда - показателят на потребителските цени - би трябвало да значи " показател на потребителската болежка ". За страдание на потребителите, изключително на семействата с по-ниски заплати, всичко това съответствува с техните потребности от по-високи разноски тъкмо преди празничния сезон.

Натискането на цените ескалира натиска върху Фед да се отклони по-бързо от години на политики за лесни пари. И съставлява опасност за президента Джо Байдън, демократите в Конгреса и техните амбициозни проекти за разноски.

Какво аргументи скока на цените?

Голяма част е противоположната страна на доста положителни вести. Ударена от COVID-19, стопанската система на Съединени американски щати се срина напролет на 2020 година, защото блокирането влезе в действие, бизнесът затвори или редуцира работното си време и потребителите останаха у дома като здравна мярка. Работодателите редуцираха 22 милиона работни места. Икономическото произвеждане падна с рекордните 31% годишен ритъм през тримесечието април-юни на предходната година.

Всички се подготвяха за още злощастие. Компаниите понижават вложенията. Попълването на запасите бе отсрочено. И последва брутална криза.

И въпреки всичко, вместо да потъне в нескончаем спад, стопанската система стартира ненадейно възобновяване, подхранвано от големи държавни разноски и голям брой незабавни дейности от страна на Фед. До пролетта стартирането на имунизациите насърчи потребителите да се върнат в заведенията за хранене, питейните заведения и магазините.

Изведнъж бизнесът трябваше да се бори, с цел да отговори на търсенето. Те не можаха да наемат задоволително бързо, с цел да запълнят работни места - близо рекордните 10,4 милиона през август - или да закупят задоволително консумативи, с цел да изпълнят поръчките на клиенти. Докато бизнесът се завръщаше, пристанищата и товарните хранилища не можеха да се оправят с трафика. Глобалните вериги за доставки се усложниха.

Разходите се покачиха. И фирмите откриха, че могат да трансферират тези по-високи разноски под формата на по-високи цени на потребителите, доста от които са съумели да спестят много по време на пандемията.

" Съществена част от инфлацията, която следим, е неизбежният резултат от излизането от пандемията ", разяснява Фърман, в този момент икономист в Харвардското учебно заведение Кенеди.

Фърман обаче допуска, че неправилната политика също играе роля. Политиците са толкоз устремени да предотвратят икономическия колапс, че " систематично подценяват инфлацията ", сподели той.

" Те изляха керосин в огъня. "

Потокът от държавни разноски - в това число пакета за облекчение на ковид на президента Джо Байдън на стойност 1,9 трилиона $, с чекове от 1400 $ за множеството семейства през март - свръхстимулира стопанската система, сподели Фърман.

" Инфлацията е доста по-висока в Съединените щати, в сравнение с в Европа ", означи той. " Европа претърпява същите шокове в доставките като Съединените щати, същите проблеми с веригата за доставки. Но те не направиха толкоз доста тласъци.``

В изказване в сряда Байдън призна, че " инфлацията вреди на джоба на американците и обръщането на тази наклонност е главен приоритет за мен ". Но той сподели, че неговият инфраструктурен пакет от 1 трилион $, в това число разноски за пътища, мостове и пристанища, ще помогне за облекчение на доставките.

Колко ще продължи?

Инфлацията на потребителските цени евентуално ще продължи, до момента в който фирмите се борят да се оправят с голямото търсене на артикули и услуги на потребителите. Възраждащият се пазар на труда - работодателите са добавили 5,8 милиона работни места тази година - значи, че американците могат да продължат да се занимават с всичко - от мебели за моравата до нови коли. А проблемите във веригата на доставки не демонстрират признаци на изчистване.

" Търсенето в американската стопанска система ще продължи да бъде нещо, което би трябвало да се следи ", споделя Рик Ридер, основен капиталов шеф за световни закрепени приходи в Blackrock, " фирмите ще продължат да имат лукса да минават през цените ".

Меган Грийн, основен икономист в института Kroll, допусна, че инфлацията и цялостната стопанска система в последна сметка ще се върнат към нещо по-близо до естественото.

" Мисля, че ще бъде " преходна " ", сподели тя за инфлацията. " Но икономистите би трябвало да бъдат доста почтени във връзка с дефинирането на преходността и мисля, че това може елементарно да продължи още една година. "

" Имаме потребност от доста примирение, с цел да приказваме за това какъв брой дълго продължава ", сподели Фърман. " Мисля, че е с нас за известно време. Нивото на инфлация ще се намали от непредвидените темпове за тази година, само че въпреки всичко ще бъде доста, доста високо спрямо историческите правила, с които сме привикнали. "

Ще пострадаме ли от завръщане на стагфлация в жанр 1970-те?

Нарастването на потребителските цени породи призрака за връщане към " стагфлацията " от 70-те години на предишния век. Тогава по-високите цени съответстваха с високата безработица, на инат на това, което стандартните икономисти смятаха за допустимо.

И въпреки всичко днешната обстановка наподобява доста друго. Безработицата е относително ниска, а семействата като цяло са в положително финансово положение. Conference Board, група за бизнес проучвания, откри, че упованията на потребителите за инфлация предишния месец са били най-високите, от юли 2008 година Но потребителите не наподобяват толкоз обезпокоени: показателят на доверие на борда по този начин или другояче се увеличи заради оптимизма за пазар на труда.

" Поне за момента те считат, че изгодите са по-големи от негативите ", сподели Лин Франко, старши шеф стопански индикатори на Conference Board.

Смята се, че икономическият напредък, след закъснение от юли до септември в отговор на мощно заразния вид Делта, се възвръща през последното тримесечие на 2021 година

" Повечето икономисти чакат растежът да се форсира през четвъртото тримесечие ", сподели Грийн. " Така че това не допуска, че сме изправени по едно и също време пред закъснение на растежа и по-висока инфлация. Просто сме изправени пред по-висока инфлация. "

Какво би трябвало да вършат политиците и държавници?

Натискът е върху Фед, който е претрупан да държи похлупак на инфлацията, с цел да управлява цените.

" Те би трябвало да спрат да ни споделят, че инфлацията е преходна, да стартират да се тревожат повече за инфлацията, след което да работят по метод, подобаващ на терзанията ", сподели Фърман. " Видяхме малко от това, само че единствено малко. "

Пауъл разгласи, че Фед ще стартира да понижава месечните покупки на облигации, които стартира предходната година като незабавна мярка, с цел да се опита да подтиква стопанската система. През септември чиновниците на Фед също по този начин предвидиха, че ще покачат базовия лихвен % на Фед от рекордно ниския си % покрай нула до края на 2022 година - доста по-рано, в сравнение с бяха планували няколко месеца по-рано.

Но внезапно по-високата инфлация, в случай че се резервира, може да принуди Фед да форсира този график; вложителите чакат най-малко две покачвания на лихвите на Фед през идната година.

" Ние се борихме с несъществуваща инфлация от 90-те години на предишния век ", сподели Даян Суонк, основен икономист в счетоводната и консултантска компания Grant Thornton, " в този момент приказваме за битка с инфлация, която е действителна. "
 Инфлацията в Съединени американски щати скочи до 31-годишен връх
Инфлацията в Съединени американски щати скочи до 31-годишен връх

Федералният запас твърди, че е краткотрайна, само че доста икономисти са скептични
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР