Инфлацията за август 2018 година спрямо същия месец през 2017

...
Инфлацията за август 2018 година спрямо същия месец през 2017
Коментари Харесай

Шефът на КНСБ: Бизнесът, иска – не иска, ще трябва да вдига заплати

Инфлацията за август 2018 година по отношение на същия месец през 2017 година се е повишила с 2,7%, което е много повече от заложеното като параметри в Европейския съюз. Това сподели в предаването "Още от деня " по Българска национална телевизия зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков.

Тези стойности слагат на сериозен риск всичките ни планове за влизане в ЕRM-2, в Еврозоната. Тук с механизми би трябвало да се намеси Министерството на финансите, съобщи Бранков.

Години наред бяхме в криза. Това към този момент е зад тила ни, само че всичко, което залагаме в бюджета за идната година, е рисковано. Ако се покачат минималната и междинната заплата, може да има проблеми, уточни зам.-председателят на Българската стопанска камара.

Всички хора, които би трябвало да платят по-високи разноски, би трябвало да имат по-високи приходи, сподели президентът на КНСБ Пламен Димитров. Инфлацията не е генерирана от растеж на приходите, а от растеж на газа и на други артикули, добави той.

През предходната година растежът на прихода е моторът на Брутният вътрешен продукт. 100 000 - 200 000 души ги няма на пазара на труда и бизнесът, желае – не желае, ще би трябвало да подвига заплати, съобщи синдикалистът.

Недостигът на фрагменти е фундаментален въпрос. Тук ограниченията могат да бъдат доста – да вземем за пример понижаване възрастта за подписване на трудов контракт и усилване на ролята на дуалното образование, сподели Димитър Бранков.

Трябва да се върнат българите извън – от Молдова и от Украйна. Предложили сме на премиера тригодишна стратегия и чакаме от него реакция. Трябва да увеличим предлагането на пазара на труда. Очевидно, че българите от Запад не можем да върнем, само че тези от Изток можем. Ще им предложим атрактивни условия – за задачата страната би трябвало да им даде жилища и безлихвени заеми, означи Пламен Димитров.

Според Бранков можем да почерпим опит от Полша, където на чужденци се издава работна карта за пазара на труда в страната, която обаче не важи за други страни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР