Инфлацията във Великобритания се ускори изненадващо рязко през декември до

...
Инфлацията във Великобритания се ускори изненадващо рязко през декември до
Коментари Харесай

Ускоряване на декемврийската инфлация във Великобритания до близко 30-годишен връх от 5,4%



Инфлацията във Англия се форсира изненадващо внезапно през декември до близо 30-годишен връх, което евентуално ще ускори упованията за ново повишение на английската рента на идващото съвещание на Английската централна банка през февруари.

Индексът на потребителските цени (CPI) се увеличи през декември 2021 година с 5,4% след напредък с 5,1% през ноември и упования за малко по-скромно ускорение на инфлацията до 5,2%, демонстрират данни на английската национална статистика (ONS).

Това е най-високата инфлация в Обединеното кралство от март 1992г. и отразява повишаването на необятна гама от артикули и услуги, като най-голямо влияние идва от растящите цени храните и напитките, следвани от тези в заведенията за хранене и хотелите, мебелите и стоките за бита.

Храните нарастнаха в края на 2021 година с 4,5% по отношение на година по-рано (след покачване с 2,4% през ноември), а цените на горивата се покачиха с 22,7%, само че след напредък с 23,2% месец по-рано.

Основната инфлация, която изключва цените на силата, храните, алкохолните питиета и тютюна, се форсира на годишна база през декември до рекордни 4,2% от 3,9% през предходния месец.

Икономистите чакат потребителските цени в Обединеното кралство да не престават да се покачват в допълнение през идващите месеци, изключително от началото на април, когато се чака цените на комуналните услуги да се покачат внезапно след преразглеждане на горната им граница от страна на английския регулатор.

Нивото на инфлация, което е надалеч над задачата на Английската централна банка от 2 на 100, продължава да оказва напън върху централните банкери да подхващат дейности за усмиряване на ценовия напредък.

Страхът от мощно растящата инфлация накара АЦБ да увеличи през декември главната английска рента с 15 базисни пункта до 0,25%, като това беше първото повдигане на лихвените ставки от началото на коронавирусната пандемия от една от водещите централни банкови институции.

АЦБ прибягна до първо повдигане на лихвите единствено ден, откакто бяха оповестени данните за английската инфлация през ноември, като през единадесетия месец на 2021 година тя се форсира до 10-годишен връх от 5,1 на 100.

Днешното ускоряван на инфлацията до близо 30-годишен връх ускорява упованията, че Английската централна банка може да прибегне до ново повдигане на лихвите ставки на съвещанието на 3-ти февруари.

Нарастващата инфлация също по този начин се трансформира в политически проблем за държавното управление на премиера Борис Джонсън, което е изправено пред апели от опозицията и благотворителните организации да компенсира предстоящото през април 50-процентно повишаване на контролираните цени на силата за семействата през април.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР