Инфлацията във Финландия се е забавила през май, достигайки най-ниското

...
Инфлацията във Финландия се е забавила през май, достигайки най-ниското
Коментари Харесай

Инфлацията във Финландия се понижи до минимум от 13 месеца

Инфлацията във Финландия се е забавила през май, достигайки най-ниското си ниво от малко повече от година, на фона на спад на цените в огромен брой браншове, демонстрират на данните на финландската статистическата работа, заяви ДПА.

Индексът на потребителските цени се е повишил с 6,8 на 100 през май в съпоставяне със същия месец на 2022 година През април годишният ритъм на инфлацията в страната бе 7,9 на 100.

Така потребителските цени във Финландия през май са нарастнали с най-слаб ритъм от април 2022 година, когато цените се покачиха с 5,7 на 100.

Най-голям принос за темпа на потребителските цени през май са имали растящите лихви по жилищните заеми, цените на електрическата енергия и повишаването на потребителските заеми, показват специалистите.

От друга страна, растежа на потребителските цени е бил стеснен най-много от пониженията при цените на бензина, дизела и жилищата.

Цените на храните и безалкохолните питиета в страната са скочили с 11,1 на 100 на годишна база през май, до момента в който през април те наддадоха с 13,7 на 100. Разходите за комунални услуги са били с 10,8 на 100 по-високи за същия интервал. Транспортните разноски обаче са намалели с 3,4 на 100.

На месечна основа, през май по отношение на април, финландският показател на потребителските цени се е повишил с 0,3 на 100.

Измерена по отношение на Хармонизирания показател на потребителските цени (ХИПЦ), инфлацията във Финландия през май е била 5 на 100 на годишна база и 0,1 на 100 на месечна база, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР