Днес повод за празник имат мюсюлманите, които честват един от

...
Днес повод за празник имат мюсюлманите, които честват един от
Коментари Харесай

Мюсюлманите празнуват Курбан Байрам

Днес мотив за празник имат мюсюлманите, които празнуват един от двата огромни религиозни празника през годината – Курбан Байрам. Традиционната празнична молитва беше по изгрев слънце.

Стотици се събраха в Хасково за утринната молитва. Празникът се празнува 70 дни след другия значим ден за мюсюлманите Рамазан Байрам. Денят е отдаден на жертвоприношението, по тази причина всеки, който може да си разреши, би трябвало да заколи животно.

„ На Курбан Байрам мюсюлманите вършат всичко допустимо да оказват помощ на всички хора, без значение от каква вяра и етнос е индивидът, да подадат ръка на всички, които имат потребност “, сподели основният мюфтия на мюсюлманите в България доктор Мустафа Хаджи.

Мюсюлманският празник Курбан Байрам тази година се отбелязва сред 16-19 юни, чества се в продължение на четири дни. Календарът им следва лунните цикли и по тази причина празникът няма непрекъсната дата и всяка година се измества напред с 10 дни по отношение на миналата, се показва в информация от отдел „ Справочна “ на Българската телеграфна организация. В първия ден се отслужва обичайна молитва, наречена “байрам намаз ”, в която вземат участие единствено мъже.

„ Този празник е обвързван с тестването на двама пратеници – Ибрахим и синът му Исмаил “, описа основният мюфтия на доктор Мустафа Хаджи.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР