Инфлацията в Турция се повиши през октомври с близо 20%

...
Инфлацията в Турция се повиши през октомври с близо 20%
Коментари Харесай

Инфлацията през октомври в Турция с голям скок

Инфлацията в Турция се увеличи през октомври с близо 20% на година база, достигайки най-високо равнище от началото на 2019 година, откакто преди време централната банка на страната понижи главния си лихвен % до 16%.

Потребителските цени (индекса CPI) се покачиха на месечна база с 2,39% и с 19,8% по отношение на октомври 2020 година, демонстрират последните данни на Турския статистически институт. За последно беше толкоз висока през януари 2019 година, когато стопанската система се възстановяваше от валутната рецесия през 2018 година

В същото време показателят на цените на производител (индекса PPI) пък се увеличи с 5,24% месечно и с цели 46,31% на годишна база, изяснява БНР.
свързани новини4115на 04.01.2021
Растящата е реалност, откакто през септември централната банка на шокира финансовите пазари, като започва цикъл на понижаване на лихвите високата и от този момент насам намали главната лихвена ставка с 300 базисни пункта (с 3%). Това пък докара до поевтиняване на турската лира към рекордно ниски равнища.

Под натиска на президента на страната Реджеп Ердоган, Турската централна банка стартира развой на намаление на лихвите, заявявайки, че мощният инфлационен напън е единствено краткотраен, а неотдавна акцентира за нуждата от реализиране на остатък по настоящата сметка на страната.

Редица анализатори показват, че намаляването на лихвите е рискова неточност поради обезценката на лирата и световния инфлационен напън.

Официалното целево равнище на Турската централна банка е за от 5 на 100, като в това време банка предвижда, че ще спадне до 18,4% до края на тази година.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР