Инфлацията в цените на хранителните стоки спада за пети пореден месец, сочат данни за търговията на дребно

...
Изследователите отчитат ниво на инфлация на цените на хранителните стоки
Коментари Харесай

Изследователите отчитат ниво на инфлация на цените на хранителните стоки от 12,7% през четирите седмици до 6 август - спад от 2,2 процентни пункта спрямо предходния месец.< /p>

Кантар каза, че спадът в цената на някои основни продукти е фактор. В него се казва, че купувачите са платили £1,50 за четири халби мляко миналия месец, спад от £1,69 през март.

Средната цена на литър слънчогледово олио сега се казва, че е £2,19 - 22 пенса по-малко, отколкото през пролетта.

Ръководителят на отдела за търговия на дребно и потребителите на Kantar, Фрейзър Маккевит, каза: „Последното забавяне на покачването на цените е вторият най-рязък месечен спад, откакто започнахме да наблюдаваме инфлацията на хранителни стоки по този начин през 2008 г.< /p>

„Цените все още растат от година на година във всеки рафт на супермаркета, но потребителите ще бъдат облекчени да видят, че цената на някои основни стоки започва да намалява в сравнение с по-рано през 2023 г.“

Той каза, че средното увеличение на седмичния магазин за хранителни стоки на домакинствата е £5,13 в сравнение с миналата година.

Изследователите също така установиха, че скорошното влажно време в голяма част от Обединеното кралство е оказало влияние върху цифрите на супермаркетите в Юли.

Продажбите на сладолед и халуми намаляха с около 30% - докато покупките на безалкохолни напитки намаляха с близо една пета.

Прочетете повече от бизнеса:
B&Q се извинява за книгите „White Supremacy“ в списъка с продукти

Въпреки това продажбите на супа – традиционно разглеждана като продукт, който топли през зимата – са нараснали с 16% на годишна база.

Кантар каза, че мрачното време също е вероятно да е допринесло за спад в посещаемостта, който е намалял за първи път от 18 месеца, тъй като хората са направили 320 000 по-малко пътувания до супермаркетите в сравнение с преди година.

< p>Общо продажбите на хранителни стоки за вкъщи са нараснали с 6,5% през четирите седмици до 6 август, което е спад от 10,4% през предходния период.

Но изследователите казаха, че други супермаркети може скоро да се възползват от колапса на Wilko, който беше администриран миналата седмица.

400-те магазина на веригата остават отворени - засега - но дългосрочното й бъдеще е под въпрос.

"Wilko е популярен избор за много купувачи със 7,6 милиона домакинства, посетили магазините му, за да купят хранителни стоки през последната година“, каза г-н Маккевит.

Той добави: „Конкурентите на Wilko ще следят отблизо състоянието му през следващите дни и седмици, докато стремят се да привлекат някои от своите купувачи през вратите си."

Изследването на Kantar идва преди новите официални данни за инфлацията, които трябва да бъдат публикувани от Службата за национална статистика в сряда сутринта.

< p>Миналия месец отчете по-голям от очакваното спад на лихвите до 7,9% през годината до юни.

След това Bank of England реши да повиши лихвените проценти за 14-ти пореден път до 5,25% като част от опитите да се върне инфлацията до нейната цел от 2%.

Икономиката е по-„устойчива“ от очакваното

Очаква се инфлацията да спадне отново тази седмица, въпреки че експерти смятат, че е малко вероятно банката ще постигне целта си тази година.

Главният икономист на Bank of England, Хю Пил, също каза миналата седмица, че цените на храните може никога да не се върнат на нивото, на което бяха преди началото на войната в Украйна.

Отделни данни от Британския консорциум за търговия на дребно (BRC) по-рано този месец също показаха, че инфлацията на цените на храните намалява през последните месеци, като цената на някои основни стоки намалява.

Но това предупреди тенденцията може да не продължи гладко тази година, защото имаше „тъмни облаци на хоризонта“.

BRC каза, че това включва потенциалното въздействие върху цените на решението на Русия да се оттегли от сделката, за да позволи безопасен износ на зърно от Украйна, както и забрана от индийското правителство за износ на някои видове ориз.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР