Инфлацията в страната продължава да се ускорява и през септември

...
Инфлацията в страната продължава да се ускорява и през септември
Коментари Харесай

Храни и газ ускоряват инфлацията до почти 19% през септември

Инфлацията в страната продължава да се форсира и през септември доближава 18.7% на годишна база, а мотор на растежа са храните и енергийните артикули, демонстрират данните на Национален статистически институт. Спрямо година по-рано всички продуктови групи са по-скъпи с сред 2% и 30%. Инфлацията надвишава високите стойности от началото на финансовата рецесия и към този момент е сравнима с равнищата от края на 1998 година Само за месец пък цената на потребителската кошница се е покачила 1.2%, въпреки обособени артикули да поевтиняват спрямо август.

Ръстът на цените продължава да доближава нови върхове и в еврозоната, като през септември той е 10% на годишна база, измерен посредством ХИПЦ. По този индикатор сравнимата инфлация в България е 15.5%. В Съединени американски щати инфлацията също.

Цените започнаха да се катерят нагоре в началото с икономическото възкръсване след пандемията, а след това и поради повишаването на храните и енергоносителите поради войната в Украйна. За отключването на инфлацията способстваха и разхлабената парична и фискална политика в развитите страни, като изискванията за кредитиране в Съединени американски щати и еврозоната към този момент започнаха да се стягат.
Реклама На месечна база - поевтиняване на горивата
Спрямо август показателят на потребителските цени в България още веднъж нараства с 1.2%. За трети следващ месец обаче Национален статистически институт регистрира спад на цените на горива и смазочни материали за персонални коли - с 5% надолу по отношение на август, които водят до дефлация при транспортните разноски. Спад на цените има в бранш развлечения и просвета, водени от туристическите услуги след края на сезона. Почти всички останали артикули и услуги обаче не престават да нарастват. Най-голям е месечният растеж при ютилити услугите, като единствено за месец газообразните и твърдите горива нарастват с двуцифрен ритъм съгласно данните на Национален статистически институт. Над 2% е месечната инфлация при храните, като идва главно от млечните артикули, плодовете и зеленчуците, месото.

На годишна база с максимален растеж - над 30%, са цените на битовите услуги, теглени от повишаване на газа с над 212% и над 80% на твърдите горива. Храните, които са значителен разход за българските семейства, са измежду групите с най-висока годишна инфлация - 25.5%, като най-вече са поскъпнали мазнини и масла, млечни артикули и яйца, зърнени храни.
Реклама
Въпреки че инфлацията в страната главно се дължи на външни фактори, тя е измежду най-високите в Европейски Съюз. През август, за когато има налични данни за всички страни, с максимален растеж на цените - над 20%, са балтийските страни, а пред нас са още Унгария и Чехия.

Прогнозите към този момент са цените да продължат да се повишават през идващите няколко месеца, а.
Свързани публикации Българска народна банка чака застой на стопанската система и стесняване на инфлацията през 2023 година 17 октомври 2022, 06:00 Вицепремиерът Пеканов стартира държавен стопански тинк-танк 12 октомври 2022, 10:45 Ръст от 3% на българската стопанска система чака Международният валутен фонд за 2023 година 11 октомври 2022, 16:05 Калин Христов: Инфлацията няма да бъде потисната просто като се повишат лихвите 11 октомври 2022, 12:30 " Няма пари в хазната " или какви са рисковете за бюджета 7 октомври 2022, 06:22 Прозорецът за Шенген и еврозоната се затваря 5 октомври 2022, 15:01 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Икономика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР