Инфлацията в САЩ се ускори с най-високото темпо от близо

...
Инфлацията в САЩ се ускори с най-високото темпо от близо
Коментари Харесай

Инфлацията в САЩ се ускори до най-високото си ниво от 40 години насам

Инфлацията в Съединени американски щати се форсира с най-високото движение от близо 40 години през 12-те месеца до декември 2021 г, сочат данни на Министерството на труда, представени от Си Ен Би Си.

Индексът на потребителските цени (CPI) в Съединени американски щати набъбна със 7% на годишна база което е най-високото равнище на инфлация от юни 1982 година насам. На месечна база покачването е с 0,5%.

Този резултат е надалеч над целевото равнище на Федералния запас за годишна инфлация от 2%.

Този резултат значително дава отговор на упованията на икономистите, които залагаха на покачване със 7% на годишна база и 0,4% на месечна.

„ Декемврийският Индекс на потребителски цени ще шокира някои вложители, защото не сме виждали толкоз високо равнище от близо 40 години “, разяснява Брайън Прайс от Commonwealth Financial Network. „ Въпреки това резултатът бе предстоящ от доста анализатори, като това се отрази в реакция на пазара на облигации, където доходността по по-дългосрочните облигации се намали през тази заран “, добави той.

Основната инфлация, в която не влизат цените на храните и силата, набъбна с 5,5% на годишна база и 0,6% спрямо ноември. Очакванията бяха за растеж на главната инфлация през декември с 5,4% в съпоставяне със същия месец на предходната година и 0,5% спрямо ноември. Това е най-високото ниво на главната инфлация на годишна база от февруари 1991 година

Наемите в страна се покачиха с 0,4% на месечна база и 4,1% на годишна. През предишният месец цените на използваните коли набъбнаха с 3,5%, а тези на новите коли и камиони се покачиха – с 1%.

Цените на храните се покачиха през декември с 0,5% на месечна база, като цените в магазините за хранителни артикули скочиха през 2021 година с 6,5%, отбелязвайки най-солидно покачване от 13 години насам.

Спад обаче се следи при енергийните цени – с 0,4% на месечна база. На годишна база обаче има покачване от 29,3%, в това число 49,6% при бензина.

Членовете на Управителния съвет на Федералния запас наблюдават с внимание данните за инфлацията, като упованията са централната банка да увеличи лихвените проценти три пъти през тази година.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР