Инфлацията в Германия се понижи повече от очакваното през ноември,

...
Инфлацията в Германия се понижи повече от очакваното през ноември,
Коментари Харесай

Инфлацията в Германия е най-ниска от 2021 г. насам

Инфлацията в Германия се намали повече от предстоящото през ноември, като падна до най-ниското си равнище от юни 2021 г . заради спада на цените на силата, демонстрират данни от федералната статистическа работа, представени от Ройтерс.

Инфлацията спадна до 2,3% през ноември . Анализатори, интервюирани от Ройтерс, чакаха инфлацията да се намали до 2,6%.

Германските потребителски цени, хармонизирани за съпоставяне с други страни от Европейския съюз, са се повишили с 3,0% на годишна база през октомври.

Спадът на цените на силата с 4,5% на годишна база има изключително забавящ резултат върху инфлацията през ноември, декларира статистическата работа, така наречен базов резултат заради доста високата цена на силата през ноември 2022 година

Освен това цените на храните се покачиха с 5,5%, по-малко от нарастването от 6,1% през предходния месец.

Основната инфлация, която изключва нестабилните цени на храните и силата, падна до 3,8% през ноември от 4,3% през предходния месец.

Вероятно главната инфлация още веднъж ще се увеличи краткотрайно до към 4% през декември заради базов резултат, сподели Тимо Волмерсхаузер, началник на прогнозите в Инститита за стопански проучвания (Ifo). Това е по този начин, тъй като цените на газа в показателя на потребителските цени паднаха внезапно, защото държавното управление покри декемврийските сметки през 2022 година

" Но инфлацията ще падне под 3% още при започване на идната година ", сподели Волмерсхаузер.

В по-дългосрочен проект решаващият фактор ще бъде степента, в която фирмите могат да трансферират по-високите разноски за заплати на своите клиенти, сподели старши икономистът на Commerzbank Ралф Солвен.

" Предполагаме, че този резултат ще стабилизира главния % на инфлация много над задачата на Европейската централна банка през идната година ", сподели Солвен.

Икономистите обръщат огромно внимание на данните за инфлацията в Германия, защото Германия разгласява данните си един ден преди публикуването на данните за инфлацията в еврозоната. Испанската хармонизирана инфлация също спадна до 3,2% от 3,5% през предходния месец, демонстрират данни в сряда.

Инфлацията в еврозоната се чака да се намали до 2,7% през ноември от 2,9% през октомври, съгласно икономисти, интервюирани от Ройтерс.

" Инфлацията наподобява удобна в еврозоната, като слабото търсене и натискът от страна на предлагането остават леки ", сподели старши икономистът на ING Берт Колийн.

За Европейската централна банка това удостоверява мнението, че идната година може да докара до първо понижение на лихвените проценти , сподели Колийн. " С инфлацията, която понижава по-бързо от предстоящото, това може да се случи по-рано от предстоящото. "
 Икономиката на Германия се сви, изправена е пред бюджетна рецесия, която всява още повече мрак
Икономиката на Германия се сви, изправена е пред бюджетна рецесия, която всява още повече мрак

Проблемът - Германия твърдо държи да реализира климатична индиферентност и отвод от изкопаеми горива
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР