Инфлацията в Германия действително е била 4,5 на сто през

...
Инфлацията в Германия действително е била 4,5 на сто през
Коментари Харесай

Германия върна обичайното ДДС и цените полетяха

Инфлацията в Германия фактически е била 4,5 на 100 през октомври вследствие на мощния скок на цените на силата, предлагането на съставни елементи за производството и резултата от отпадането на намаленото Данък добавена стойност, удостовери Федералният статистически институт (Destatis), представен от AFP.

Според дефинитивни данни индикаторът е достигнал най-високо ниво от август 1993 година, откакто през септември набъбна до 4,1 на 100 на годишна база. За месец цените са се повишили с 0,5 на 100 през октомври.

Покачването на цените е породено основно от скока на цените на силата, които са се повишили с 18,6 на 100 за една година. Горивото за отопление даже е поскъпнало двойно за този интервал.

С наближаването на зимата цените на газа и електричеството се усилват внезапно в подтекста на мощното постпандемично търсене и откакто през 2020 година спаднаха до исторически ниски стойности. В Германия цените на горивото за отопление, на бензина и дизела се подвигат и от въведените през януари екологични данъци за въглеродните излъчвания.

rate at +4.5% in October 2021
— Destatis news (@destatis_news)

Инфлацията в най-голямата стопанска система в еврозоната е подтиквана и от базовия резултат вследствие на отпадането на намалените ставки за Данък добавена стойност с 3 пункта в интервала на пандемията.

През юни 2020 година високата ставка на Данък добавена стойност падна от 19 на 16 %, а по-ниската - от 7% на 5%. Сред продуктите, на които се начисляваше едвам 5% Данък добавена стойност, бяха съществени хранителни артикули като месо, мляко, яйца, зеленчуци и кафе.

Връщането към цялостния размер на Данък добавена стойност води до механично ускорение на покачването на цените от юли насам на годишна основа, като този резултат ще продължи до януари. Освен това пандемията наруши веригите за доставки, предизвиквайки дефицит на първични материали и елементи, а това ускорява инфлационния напън.

Подробната разбивка сочи, че цените на питателните артикули са нарастнали с 4,4% на годишна основа, с изключително мощно повишаване при млечните артикули и яйцата (+6 на сто) и на хляба и зърнените храни (+5 на сто).
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР