Инфлацията в еврозоната ще се повиши през настоящата година много

...
Инфлацията в еврозоната ще се повиши през настоящата година много
Коментари Харесай

Проучване на ЕЦБ: Инфлационен скок и по-слаб икономически растеж заради войната в Украйна



Инфлацията в еврозоната ще се увеличи през актуалната година доста по-силно от до момента предстоящото, или с цели 6%, преди да се забави към 2,4% през 2023 година В същото време стопанската система на еврозоната ще нарасне с едвам 2,9% през 2022 година при предходна прогноза за агресия от 4,2 на 100.

Това демонстрира резултатите от оповестено в петък на уеб страницата на Европейската централна банка последно тримесечно изследване измежду водещи външни специалисти (SPF - Survey of Professional Forecasters), които цитират войната в Украйна като съществена причина за техните мощно ревизирани макроикономически прогнози.

Проучването е реалност единствено ден, откакто на съвещание в четвъртък ЕЦБ резервира досегашната си парична и лихвена политика непроменена.

В изследването на ЕЦБ измежду професионални анализатори за второто тримесечие на 2022 година респондентите преразгледаха упованията си за инфлация за 2022 и 2023 година нагоре, надлежно до 6,0% и 2,4% при техни предходния упования за инфлация надлежно от 3% през тази и от 1,8% през идната година. Очакванията им за 2024 година бяха неревизирани на равнище от 1,9%.
Що се отнася до краткосрочните вероятности, респондентите считат, че високата инфлация се дефинира главно от факторите, свързани с повишаване на разноските, а не на такива, свързани с повишение на търсенето. Те считат, че спорът в Украйна още веднъж е разпалил и е ускори възходящия натиска върху цените, който преди съветската военна инвазия беше почнал да демонстрира признаци на доближат връх.

Очакванията им за по-дългосрочната инфлация към 2026 година възлизат на 2,1% - слаба възходяща проверка от 2% при предходното аналогични изследване.
По отношение на растежа на Брутният вътрешен продукт, упованията на интервюираните от ЕЦБ анализатори бяха ревизирани надолу за 2022 (от 4,2% до 2,9%) и за 2023 година (от 2,7% до 2,3%) и леко нагоре за 2024 година (от 1,7% на 1,8%), само че остават през всичките близки години над дълготрайните упования за растежа, които бяха нищожно намаляване до 1,4%.

Профилът на упования напредък на тримесечна база през 2022 година също беше ревизиран надолу, по-специално за второто тримесечие (от 1,0% на 0,5%), като към 25% от респондентите, взели участие в изследването, даже чакат най-малко едно тримесечие на негативен напредък през актуалната година, а едвам 4% предвиждат техническа криза (две поредни тримесечия на негативен стопански растеж).

Независимо от низходяща проверка на планувания Брутният вътрешен продукт, упованията за нивото на безработица бяха ревизирани в допълнение в посока надолу с сред 0,1 и 0,3 процентни пункта за тази, идната и за 2024 година, както и по-дългосрочната прогноза до 2026 година Анкетираните чакат равнището на безработица да намалее от 6,9% през 2022 година до 6,6% до 2026 година, достигайки най-ниско равнище от 15 години насам.
Макроикономически прогнози на интервюирани от ЕЦБ професионални анализатори
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР