Инфлацията в България ще се свие по-бързо от прогнозираното през

...
Инфлацията в България ще се свие по-бързо от прогнозираното през
Коментари Харесай

Инфлацията се свива по-бързо от прогнозираното, смята министерството на финансите

Инфлацията в България ще се свие по-бързо от плануваното през есента на 2023 година. Това излиза наяве от пролетната икономическа прогноза на Министерството на финансите (МФ).

Според нея средногодишната инфлация за 2024 година ще бъде 2,4%, а не както се предвиждаше в миналата прогноза, когато упованията бяха повишаването на живота в края на годината да е 4,8%.

Според разбора на МФ забавянето на инфлационните процеси в страната се дължи в най-голяма степен на наклонността за понижаването на цените суровините на интернационалните пазари, както и на базов резултат от ускореното повишаване през миналата година.

В началото на 2025 година планува леко повишаване на инафлацията до 2.8%, равнището в края на годината ще продължи да се намалява, предвиждат от ведомството.

" Забавяне в темпа на повишаване бе следено при всички съществени съставни елементи на Хармонизирания показател на потребителските цени (ХИПЦ), като се изключи групата алкохол и тютюневи произведения, откакто през март 2023 година и януари 2024 година бяха въведени по-високи акцизни ставки за цигарите, " се споделя в документа.

Инфлацията в края на 2024 година се чака да бъде 2.3%, а средногодишната – 2.4%.

Финансовото министерство регистрира и три съответни ограничения на държавното управление, които способстват за понижаването на инфлацията с 1%.

Те са ориентирани към намаляване на цените на дървата за огрев за популацията,, които станаха безвъзмездни за пациентите от 1 април, както и отпадането на за образование по държавна поръчка в държавните университети.

Свиването на инфлацията в България е последният аршин, който страната би трябвало да извърши, с цел да стане член на Еврозоната.

Към момента България е надалеч над целевите равнища, само че не изключено страната да покрие и този аршин през есента.

Според прогнозата на МФ инфлацията да продължи да се забавя и в идващите три години. Предвижда се в края на 2025 година тя да бъде 2.2%, 2026 година - 2.1% и 1.8% в края на 2027 г.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР