Инфлацията се бори с консервативна бюджетна политика и намаляване на

...
Инфлацията се бори с консервативна бюджетна политика и намаляване на
Коментари Харесай

Финансист прогнозира значително намаляване на инфлацията през 2023 г.

" Инфлацията се бори с консервативна бюджетна политика и понижаване на икономическия напредък. Тя ще продължи да бъде висока, само че ще се стабилизира и ще стихва. Може да качим от вторични резултати %, два, само че темповете се забавят. Може да следим доста понижаване на инфлацията през 2023 година Ако продължаваме да помпаме потреблението ще активизираме инфлацията ". Това съобщи за " Твоят ден " по NOVA NEWS Любомир Дацов, някогашен зам.-министър на финансите.

Според него есента Европейска комисия може да започва процедура против България за свръхдефицит. " Това е огромен политически риск. Ние сме в нарушаване, без значение от аргументите. Има разминавания в данните, изпратени от държавното управление и тези, изнесени от ЕЦБ. Ние сме изпратили недостиг от 5,3% от Брутният вътрешен продукт, до момента в който те приказват за 3,7%. Чудя се дали някой не е комуникирал без ние да знаем ", сподели той.

По думите му ограниченията нито са спешни, нито антиинфлационни. " Не е ясно какъв брой ще скочи дефицитът, резервира ли се проекта за финансовите разноски. Пенсиите костват 1,4 милиарда лв., идната година ще костват двойно, плюс спомагателна актуализация, което прави към 3-4 милиарда спомагателен разход. Натискът за увеличение на разноските ще бъде голям. Имаме към този момент увеличение на бюджета за непроизводствени разноски, по този начин няма пространство за финансовите ", уточни Дацов.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР