Инфлация и наближаваща рецесия. През последните месеци икономическата ситуация сериозно

...
Инфлация и наближаваща рецесия. През последните месеци икономическата ситуация сериозно
Коментари Харесай

Зорница Янакиева, Кеш Кредит: Сега е моментът да се взимат умно кредити

Инфлация и наближаваща криза.

През последните месеци икономическата обстановка съществено се промени и ще продължава да го прави. За година напред е забавно какви ще са трендовете при заемите и ръководството им.

Отговор на тези въпроси даде Зорница Янакиева, основен изпълнителен шеф на Кеш Кредит. Тя взе присъединяване на 13-ото издание на Шумът на парите с скъпи препоръки на тематика “Лични финанси”.

Когато става дума за заеми, би трябвало да се срещнем добре със случая на обособения клиент. Той може към този момент да е изтеглил заем и да го заварва инфлацията или да му следва да изтегли подобен, означи Янакиева.

Хората, които изплащат заем, би трябвало да преценяват добре дали да търсят рефинансиране или настоящият заем ги пази от една динамичност в лихвените равнища, която се чака в идващите години.

Ако ви би трябвало заем, има теории, които споделят, че в този момент е моментът да се взимат мъдро заеми, защото парите - като пари, костват по-малко, а лихвите се движат доста по-бавно на фона на по-фундаменталните активи. За хора с по-високо обучение даже в този момент е моментът, в който посредством кредитиране могат да създадат пари, безапелационна е Янакиева.

Това обаче е по-скоро професионална задача, предизвести тя.

В България сме малко по-назад във връзка с финансовото обучение. Както се споделя, спешният фонд покрива приблизително разноските на домакинство към една седмица. Това значи, че като нация имаме да се учим доста във връзка с това по какъв начин най-просто да управляваме семейството, пък камо ли вложенията.

Кредитирането, както и вложението, би трябвало да бъде предоставено на виновни лица. По-точно на компании за кредитиране, банки и други

Според Янакиева финансовото обучение би трябвало да стартира от по-ранна възраст. Част от популацията към момента не може да компенсира забавянето в познанията си за кредитирането. Затова доста значимо е консултирането от страна на кредитора, с цел да се дефинира какъв е съответният модел за разпределяне на средствата.

Кредитирането през идната една година

Рецесията ще докара до задлъжняване на по-голямата част от популацията и все по-голями усложнения при погашение на отговорностите. Предоговарянето и преструктурирането на дълга е първото нещо, което човек би трябвало да обмисли.

По отношение на хората, които не се намират в заем, значимо е да извърнат внимание на паричните потоци, които следва да получават и тези, които би трябвало да заплащат. Ако имат упованието, че им предстоят неравномерни парични потоци, добре е да не влизат в обстановки, в които би трябвало да ги изплащат.

По думите на Янакиева, младото потомство към момента е доста консервативно по отношение на кредитните артикули. Предпочита да дефинира кои неща ще купува на дребно. Т.е. ще избра да го изплаща вместо да употребява кредитна карта. Нагласата е, че това не е заем.

Fractional investment, или частичните вложения, са нещо, което още веднъж идва от младото потомство. Причината е в това, че младите нямат огромни спестявания. Същевременно се пробват в една преносима обстановка да диверсифицират риска. Това е модел, в който могат да влагат в част от активи, било то акции, или други Получава се диверсифициран портфейл от дребен мащаб.

Това ще бъде наклонност, която от ден на ден ще се постанова, даже на българския пазар. Това е достъпът за вложители, които желаят да вкарат 500 лева или 1000 лева в нещо, което е диверсифицирано, а не в една акция на известна компания, сподели Янакиева.

Включването на милениалите и поколението Z в икономическия живот е нещо, с което всички би трябвало да се съобразим. Те имат разнообразни упования и друго познание. Като наклонност ще обусляват идващите пет години, предвижда тя.

Това, че сега идва криза, също ще даде звук на по-внимателно и консервативно потребление на финансови артикули, заключи основният изпълнителен шеф на Кеш Кредит.

Шумът на парите 2022 се провежда с поддръжката на Пощенска банка, Инвестбанк, Уникредит Булбанк, Обединена Българска банка, Амунди, TBI Bank, ЕОС Матрикс, eMAG, Алкомет, Arco Real Estate, Schneider Electric, Планекс Инвест, MyFin, LENO, DHL, БАКБ, Фронтекс Интернешънъл, Coca-Cola HBC Bulgaria, CloudCart, Philip Morris Bulgaria, TBI Buy, УНИКА и Кеш Кредит.

Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР