Според резултатите от обработката на всички 30,530 млн. бюлетини, подадени

...
Според резултатите от обработката на всички 30,530 млн. бюлетини, подадени
Коментари Харесай

Иран избра новия си президент. Кой е Масуд Пезешкиан?

Според резултатите от обработката на всички 30,530 млн. бюлетини, подадени на втория тур на изборите, Пезешкиан е спечелил 16,384 млн. гласа или минимум 53,6% от общия брой. Избирателната интензивност на втория тур е била 49,8%.

Пезешкиан е деветият президент на Иран. Консерваторът Саид Джалили, представител на иранския водач във Висшия съвет за национална сигурност на републиката, е получил 13,538 млн. гласа или 44,3%. 

 

Кой е Масуд Пезешкиан?

 

Новоизбраният президент на Иран, умереният Масуд Пезешкиан, разпорежда очаквания на милиони иранци, които желаят по-малко ограничавания на обществените свободи и по-прагматична външна политика, написа " Ройтерс ".

Пезешкиан, който победи твърдолинейния Саид Джалили на втория тур на президентския избор в петък, е човек, който международните сили евентуално ще приветстват, надявайки се, че той може да търси мирни пътища за излизане от напрегнатото опълчване с Иран във връзка с бързо разрастващата се нуклеарна стратегия, споделят анализатори.

Пезешкиан съумя да завоюва с електорат, чието ядро, както се счита, е градската междинна класа и младежите, които бяха необятно разочаровани от годините на репресии в региона на сигурността, които задушаваха всяко обществено противоречие с ислямистката ортодоксалност.

69-годишният кардиохирург даде обещание да предизвиква прагматична външна политика, да понижи напрежението по отношение на прекратените договаряния с огромните сили за възкръсване на нуклеарния пакт от 2015 година и да усъвършенства вероятностите за обществена либерализация и политически плурализъм.

В рамките на иранската двойна система на духовно и републиканско ръководство президентът не може да направи основна смяна в политиката във връзка с иранската нуклеарна стратегия или поддръжката за милиционерските групировки в Близкия изток, защото висшият водач аятолах Али Хаменей има цялостното право на глас по най-важните държавни въпроси.

Въпреки това президентът може да въздейства върху тона на иранската политика и ще взе участие интензивно в избора на правоприемник на Хаменей, който към този момент е на 85 години.

 

Пезешкиан е правилен на теократичното ръководство на Иран и няма желание да се конфронтира с авторитетните ястреби в областта на сигурността и духовните управници. В телевизионни диспути и изявленията той дава обещание да не оспорва политиката на Хаменей.

" Ако се опитам, само че не съумея да извърша предизборните си обещания, ще се сбогувам с политическата работа и няма да продължа. Няма смисъл да пропиляваме живота си и да не можем да служим на скъпия си народ ", сподели Пезешкиан във видеопослание към гласоподавателите.

Излязъл от мъртвило след години на политическа изолираност, реформаторският лагер, воден от някогашния президент Мохамед Хатами, поддържа Пезешкиан на изборите след в хеликоптерна злополука през май.

Възгледите на Пезешкиан контрастират с тези на Раиси, протеже на Хаменей, който ускори използването на закон, ограничителен облеклото на дамите, и зае твърда позиция в прекратените към този момент договаряния с огромните сили за възкръсване на нуклеарното съглашение.

През 2018 година тогавашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп се отхвърли от пакта и още веднъж наложи наказания на Иран. Този негов ход подтикна Техеран последователно да наруши рестриктивните мерки на съглашението в региона на нуклеарната сила.

Пезешкиан даде обещание да съживи затъващата стопанска система, наранена от неприятно ръководство, корупция в страната и наказания на Съединени американски щати.

Тъй като пълномощията на определения президент са лимитирани от пълномощията на Хаменей, доста иранци, които желаят политически плурализъм вкъщи и преустановяване на изолацията на Иран в чужбина, се съмняват, че ръководещата теокрация в страната би разрешила на Пезешкиан да извърши обилни промени, даже и да се опита.

" Пезешкиан може да успее да вкара някои обществени свободи. Но той ще бъде слаб президент, тъй като Хаменей и неговите съдружници са доста по-силни от президента ", споделя Сохраб Хосейни, 45-годишен предприемач от иранския остров Киш.

" Гласувах за него, с цел да попреча на ".

Като народен представител от 2008 година Пезешкиан, азербайджанец, който поддържа правата на други етнически малцинства, подлага на критика потискането на политическото и общественото противоречие от страна на духовенството.

През 2022 година Пезешкиан изиска от управляващите уточнения по отношение на гибелта на - жена, която умря в ареста, откакто беше задържана за хипотетично нарушаване на закон, ограничителен облеклото на дамите. Смъртта ѝ провокира месеци наред безредици в цялата страна.

" Ще почитаме закона за хиджаба, само че в никакъв случай не трябва да има натрапчиво или нечовешко държание по отношение на дамите ", съобщи Пезешкиян, откакто даде гласа си на първия тур.

На среща в Техеранския университет предишния месец, отговаряйки на въпрос за студентите, хвърлени в пандиза по обвинявания, свързани с размириците през 2022-23 година, Пезешкиян съобщи, че " политическите пандизчии не са в моята сфера на деяние и в случай че желая да направя нещо, нямам пълномощия ".

По време на ирано-иракската война през 80-те години на предишния век Пезешкиан, който е боен и доктор, е претрупан с изпращането на медицински екипи на фронтовата линия.

Бил е министър на опазването на здравето през 2001-5 година по време на втория мандат на Хатами.

През 1994 година Пезешкиан губи брачната половинка си и едно от децата си в автомобилна злополука. Той отглежда самичък оживелите си двама сина и една щерка, като избира да не се дами наново.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР