Инфекциите са обичайни състояния сред популациите, ето защо е неизбежно

...
Инфекциите са обичайни състояния сред популациите, ето защо е неизбежно
Коментари Харесай

Предаване на ракови клетки по време на трансплантация


Инфекциите са нормални положения измежду популациите, ето за какво е неизбежно някои хора, страдащи от евентуално трансмисивна болест, да станат донори на органи. Но даже още по-рядко, трансплантирането на органи може да съобщи и

рак
, както демонстрира нов случай.

Доклад, оповестен април 2018 година в American Journal of Transplantation, оповестява за необикновен случай, при който четирима души от Европа са развили рак на гърдата, откакто са получили органи от еднакъв донор. Донорът, 53-годишна жена, умрял от инсулт през 2007 година Лекарите не открили никакви известни медицински положения, които да попречат на трансплантацията , заради което дали нейните бъбреци, бели дробове, черен дроб и сърце на съответните реципиенти.

Белодробният реципиент бил диагностициран 16 месеца по-късно с рак на гърдата с разпространяване по лимфните възли. Анализ на ДНК показал, че раковите кафези идват от донора на органите. По това време, останалите трима пациенти били известени и подложени на проби. Първоначално, резултатите били отрицателни, само че няколко години по-късно разкрили кафези от рак на гърдата надлежно в черния дроб на пациента с трансплантация на черния дроб, в левия бъбрек на пациента, получил ляв бъбрек, и в десния бъбрек на мъжа с трансплантация на десен бъбрек. При такива пациенти разпространяването на ракови кафези е извънредно рисково поради мощните медикаменти, потискащи имунната система , тъй че тялото да не може да отхвърли органа.

Свързани публикации.. Безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата 0 Донорите в България остават сериозно малко 0 Бъбречна трансплантация - животоспасяващата интервенция 0

Предаването на рак чрез трансплантация на органи е " доста, доста извънредно събитие ", декларира пред Live Science доктор Люис Теперман от Northwell Health, Ню Йорк. Както свидетелства отчетът, сходни случаи са сред 1:10 000 и 5:10 000 (което прави риск от 00.1 до 00.5 процента). Този невисок %, който се подсигурява от провеждането на прецизен скрининг, голям брой лабораторни проби и фамилна анамнеза, е индикативен за успеваемостта на актуалните практики.

Използването на компютърна томография за сканиране на умряли донори е освен непрактично, само че и може да докара до лъжливо-положителен резултат ( “грешка от първи род”, както се назовава в статистиката, или „ подправена тревога “ на по-всекидневен език), което да редуцира по този начин или другояче дребното количество донори.

Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР