Инфекциите на пикочните пътища засягат над 50% от жените поне

...
Инфекциите на пикочните пътища засягат над 50% от жените поне
Коментари Харесай

Ефективен ли е сока от червена боровинка срещу инфекции на пикочните пътища?

Инфекциите на пикочните пътища засягат над 50% от дамите най-малко един път, а една трета от тях развиват повтарящи се признаци.

Червената боровинка от дълго време се смята за превантивно или лечебно средство за лекуване на инфекции на пикочните пътища. Към днешна дата обаче изследванията дават спорни доказателства за неговата успеваемост.

Учени от университета Flinders и Детската болница в Westmead в Австралия неотдавна разгласиха световно изследване, което демонстрира, че продуктите от алена боровинка в действителност могат да понижат риска от инфекции на пикочните пътища при някои хора.

Това е петата актуализация на обзор, оповестен за първи път през 1998 година и последно обновен през 2012 година Появява се в .

Главният създател на изследването, Проф. Джонатан Крейг,казва, че проучването на неговия екип „ демонстрира доста позитивно изобретение, че сока от алена боровинка може да предотврати зараза на пикочните пътища при уязвими хора “.

В разбора на учените защитният резултат на алената боровинка е явен при дами, деца и хора, уязвими към зараза на пикочните пътища след медицински интервенции.

Авторите споделят, че работата им предлага безапелационни доказателства, че сока от алена боровинка може да понижи риска от инфекции на пикочните пътища при някои хора, които имат повтарящи се инфекции на пикочните пътища.

E. coli и инфекции на пикочните пътища

Инфекции на пикочните пътища се развиват, когато бактериите навлязат и заразят пикочните пътища, което включва уретрата, пикочния мехур и бъбреците.

Растежът на Escherichia coli  ( E. coli ) в пикочните пътища е най-честата причина за инфекции на пикочните пътища.

Този бактериален вариант участва естествено в червата, само че може да премине в пикочния мехур посредством замърсяване с фекална материя. След това се прилепва към стените на пикочния мехур и се възпроизвежда.

Според създателите на изследването , нелекуваните инфекции на пикочните пътища могат да прогресират до бъбреците и до затруднения като сепсис. Ето за какво предварителната защита е най-хубавият метод за понижаване на тези опасности.

Силата на боровинките – Полифеноли

Предписанията за антибиотици са преобладаващият протокол за предварителна защита и лекуване, което е асъдействало за повишаването на устойчивите на медикаменти патогени.

Червената боровинка съдържа , тип полифенол . Тези хранителни субстанции имат незабравим антимикробен и антиоксидантен капацитет.

В канадски учени откриха, че богатия на проантоцианидини (PAC) дестилат от алена боровинк може да помогне за инхибиране на образуването на бактериален биофилм в лигавицата на пикочните пътища. Те също по този начин демонстрираха, че PAC може да възпре активирането на уропатогенните Е. coli .

Анализ на 50 изследвания

Учените прегледаха до март 2023 година Те проучиха резултатите от рандомизирани следени изследвания на артикули от алена боровинка спрямо плацебо, намеса с антибиотици или пробиотици или липса на характерно лекуване за предварителна защита на зараза на пикочните пътища.

Екипът добави 26 нови изследвания към тази актуализация, с което общият брой на изследванията доближи 50 с 8857 участници.

Сокът от алена боровинка носи обилни изгоди

Авторите на изследването откриха, че потреблението на артикули от алена боровинка е мощно обвързвана с понижен риск от зараза на пикочните пътища при дами с повтарящи се признаци.

Учените следят забележителна защитна изгода измежду деца и лица, изложени на риск от инфекции на пикочните пътища заради интервенции като лъчетерапия на пикочния мехур.

Не е ясно дали сокът от алена боровинка, таблетките или другите дози от богатия на проантоцианидини (PAC) дестилат от алена боровинк са по-ефективни против инфекции на пикочните пътища.

Малко хора оповестяват за странични резултати от потреблението на артикули от алена боровинка. Най-честата нежелана реакция е стомашно разстройство.

Проучването обаче оповестява, че броят на участниците с тези странични резултати „ евентуално не се разграничава сред тези, които одобряват артикули от алена боровинка, и тези, които получават плацебо или не получават характерно лекуване “.

Ограничени данни

Екипът от учени означи, че са нужни спомагателни изследвания, с цел да се дефинира тъкмо кои хора с инфекции на пикочните пътища ще се възползват най-вече от потреблението на алена боровинка.

Експертите предизвестяват, че наличните сега данни са или лимитирани, или неубедителни за използването на артикули от алена боровинка за предварителна защита на инфекции на пикочните пътища при бременни дами, възрастни хора или хора с проблеми с пикочния мехур.

Необходими са повече данни, с цел да можем да има дефинитивни препоръки дали алената боровинка може да е подобаваща за тези групи хора.

Прочети още:

  • Сок от бъз, сироп, чай
  • 7 Ползи за здравето от пиенето на сок от вишна
  • Сок от бреза – Ползи, по кое време и по какъв начин се добива
  • 15 изгоди за здравето от сок от нар, противопоказания
  • Сок от алено цвекло – Ползи за здравето и хубостта, приложения и предписания
Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР