Inernational Armored Group ще инвестира 30 млн.лв в завод за

...
Inernational Armored Group ще инвестира 30 млн.лв в завод за
Коментари Харесай

Бургас привлече голяма чуждестранна инвестиция на зелено

Inernational Armored Group ще влага 30 млн.лв в цех за бронирани машини, като планът е мощно подкрепят от общината Бургас съумя да навакса в инфраструктурните планове, което също е фактор за бизнес климата Кадрите и мощната концентрация на власт в столицата лимитират капацитета на районите Inernational Armored Group ще влага 30 млн.лв в цех за бронирани машини, като планът е мощно подкрепят от общината Бургас съумя да навакса в инфраструктурните планове, което също е фактор за бизнес климата Кадрите и мощната концентрация на власт в столицата лимитират капацитета на районите
След като потвърди неведнъж, че е може би най-добре управляваният български град, Бургас продължава другата си огромна борба - да притегля нови вложители. През последните години градът, който не е най-известен като индустриална дестинация, е съумял да стане желан даже за софийски компании. Бургас е и един от дребното, които са съумели да привлекат огромна инвестиция " на зелено ", направена от нова за българската стопанска система компания - International Armored Group, която към този момент построява завода си за бронирани машини край града.

Индустриалните зони в града също към този момент дават резултат. " И тази година продължава ползата към нашите зони, Индустриален парк е съвсем напълнен. Ще създадем втори опит да развием и зоната в Равнец, като се надявам този път да няма юридически пречки ", разяснява кметът Димитър Николов, по време на разкриване на срещата на бизнеса в Бургас и района, проведена от " Капитал " и извършена в Гранд хотел " Приморец ".
Реклама
В индустриалния парк ще бъде ситуирани и заводът на International Armored Group - компанията на българина с кандаски паспорт Антон Стефов. Там " Интернешънъл арморд груп БГ ", както е името на локалното сдружение, купи 150 дка имот. Предприятието ще прави цялостната гама бронирани коли на интернационалната група, в това число новата машина за пехотата " Рила 8Х8 ". Проектът се извършва посредством локалното сдружение и се чака да бъде приключен след към година. Машините на компанията са сертифицирани по стандартите на НАТО, а компанията се цели във външните пзари, защото съгласно инж. Чалъков българският към този момент е удовлетворен с такава техника.

" Община Бургас е развила доста сполучливо една своя концепция - да се включи с дялов капитал в Индустрилания парк. Това дава опция за по-бързо и по-лесно закупуване на земите, които са апортирани в границите на сдружението. Специално за нашия план, екипът който работи в общината и направените предварителни диалози демонстрираха огромно предпочитание от тяхна страна да спомагат за плана. И те следват желанието си Бургас да стане добре развита индустриална зона ", разяснява по време на конференцията инж. доктор Огнян Чалъков, който е Mениджър бизнес развиване на International Armored Group

Проблемите пред бизнеса в района са същите като на национално равнище: казусът с фрагментите, бавните процедури, свързани с енергийната успеваемост и някои инфраструктурни дефекти. През последните няколко години обаче Бургас съумя да навакса в това отношение и съществуването на положителни пътища се трансформира в негово значимо преимущество - с изключение на обичайна съгласуваност по море и Автомагистрала " Тракия " в града се построиха няколко значими артерии, които улесняват напредването - Северния обход е към този момент открит, вътрешното околовръстно на юг и други.

Чалъков уточни, че от първата им среща в общината до първа копка са минали 2 години, което той прави оценка като доста къс период. В това време компанията изкарва всички разрешителни съгласувания, купува земя трансформира й статута. Планираната инестиция в завода беше 20 млн. лева, само че поради инфлацията и повишаването на стоманата и строителните материали тя най-вероятно ще стане 30 млн. лева
Реклама
International Armored Group възнамерява създаване и на още два завода в България - в Пловдив и Благоевград, с което инвестицията ще надвиши 50 млн. лева по първични планове, само че поради инфлацията най-вероятно ще е по-голяма.
Банката към този момент пита и какъв е въглеродния отпечатъкГоляма част от вложенията в страната се вършат с притеглен банков запас, само че държанието на банките към този момент се трансформира. Когато един вложител отиде при банката към този момент с изключение на финансово счетоводните документи и бизнес проект, с цел да реши кредитоспособността на база на икономическия профил, тя ще зададе и добави въпроси, сподели по време на срещата Кирил Янчев, който е началник на отдел " Устойчиво развиване " в ОББ. Банката би попитала - какъв е въглеродния отпечатък на самото произвеждане, каква сила ще се употребява, какви излъчвания ше се отделят. " Все повече се постанова и въпросът за веригата на доставки - какви излъчвания генерира и тя. Задават се мого съответни въпроси - до какъв брой вложителят може да се включи и в кръговата стопанска система, да преработва отпадъците и така нататък Другият не по-малко значим аспект е обществения - по какъв начин инвестицията ще повлияе върху обществото. Искрено се надявам всичко това да стане разпознаваемо за вложителите ", разяснява Кирил Янчев.
Така действително Бургас съумя да притегли огромен непознат вложител на зелено в България, което е необичайност в последно време. През последната година страната страда точно от тази липса - вложения има, само че те са главно в уголемение на мощности на към този момент основани компании в страната.

Макар и по-малка по мащаб в Бургас е вложила и софийската компания StoreIT, която построи център за цифровизация на документи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР