Индустрията също отчита по-ниски производствени разходи, което намалява инфлацията, допълни

...
Индустрията също отчита по-ниски производствени разходи, което намалява инфлацията, допълни
Коментари Харесай

Консултант: Лихвите може да достигнат 5,75 % до края на годината

Индустрията също регистрира по-ниски индустриални разноски, което понижава инфлацията, добави той.

Инфлацията се забавя, само че не по един и същи метод на всички места. Във Англия да вземем за пример това закъснение към този момент не се случва поради избрани специфики. " Ако тя не слезе толкоз ниско, колкото желаят централните банкери – под 2%, най-вероятно ще се постанова още повишение на лихвите, което удря хората с заеми, които имат плаващи лихви. Англия и Съединени американски щати се отличават от Европа с това, че там към 70-80% от ипотеките са с закрепени лихви, и този резултат от повишението на лихвите не се отразява толкоз директно върху пазара на недвижимите парцели, а от там – и върху закъснение на инфлацията. Но не би трябвало да сме песимисти в това отношение, тъй като в Съединени американски щати тези индикатори на инфлацията, които са обвързани с жилищния пазар, стартират да се усъвършенстват и инфлацията към този момент наближава стойности към 2% “, изясни специалистът.

Той уточни, че централните банкери имат опасения, че инфлацията не е спряна и че тя може да се върне като фактор сега, в който суровините тръгнат още веднъж нагоре. " Аз съм склонен с тях, само че не съм склонен, че стопанската система безусловно би трябвало да бъде вкарана в криза. Това би свалило инфлацията доста, би довело до спад на цените на недвижимите парцели с значителен % – 20-30% и повече, би свалило цените на акциите също с сходен % и би направило по този начин, че междинната класа да се почувстват небогати, да спрат да харчат пари и това да докара до трайна ниска инфлация. Не считам, че това е вярната политика “, съобщи Цачев.

На 26 юли се чака Федералният запас да вземе решение за още едно повишение на лихвите, означи той. Много е евентуално да последва и второ до края на годината и лихвите да доближат 5,75. " Това е много съществено равнище. Смятам, че ще е неточност на ръководството на лихвената политика. Ще бъдат ударени бизнесите, новите покупко-продажби, което няма да докара до гладко изстудяване на стопанската система, а по-скоро внезапно ще се получи някакъв спад, когато се окаже, че доста компании не могат да финансират своите заеми и тръгнат към банкрут “, разясни капиталовият съветник.

Банковата система не работи добре, когато има краткосрочно високи лихви и дълготрайно – ниски доходности, съобщи той. За вложителите също е огромен рискът, в случай че лихвените равнища са по-високи. " За мен това е някакво неравновесие, което регистрира две събития. Първото е, че инфлацията ще падне, второто е, че ще има някакво икономическо закъснение, само че то няма да бъде толкоз съществено, че да накара страните да харчат повече и повече пари, с цел да може стопанската система да излезе от рецесията. Според мен стопанската система няма да бъде срината мощно, само че и инфлацията няма да падне и да остане ниска. Затова мисля, че дълготрайните облигации на равнища към 3 рентабилност за 10 години напред е добра инвестиция “, изясни Цачев.

По думите му в стопанската система към момента има доста пари, които би трябвало да бъдат ориентирани някъде. Ако има лека криза, този остатък на пари ще се всмуква от системата. " И в случай че несъмнено централните банки продължат да извличат пари от тази система, това сигурно ще докара до края на този абсурд, на това неравновесие на доходностите. За мен по-добрият вид е да се влага в бумаги и принадлежности, които имат по-висока рентабилност, въпреки и с по-нисък падеж. Безсмислено е да се влагат пари на 3,5% за 10 години напред, би трябвало да се търси нещо, което отива на 5-6% “, счита специалистът.

В България има няколко компании, които дават високи дивиденти, а тази година броят им се усилват и доближават до 10%. Петролният бранш съгласно него има капацитет за напредък и в идващите години, добави Цачев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР