Индустриалното и промишлено производство в Германия отбелязаха изненадващо понижение през

...
Индустриалното и промишлено производство в Германия отбелязаха изненадващо понижение през
Коментари Харесай

Изненадващ спад на индустриалното производство в Германия през декември

Индустриалното и промишлено произвеждане в Германия означиха изненадващо намаляване през декември, защото дефицитът при веригите на доставки и спад в строителството навредиха на водещата европейска стопанска система в края на 2021 година Това демонстрират данните немската федерална статистика Destatis, представени от БНР.

Общото индустриално произвеждане, включващо промишленото и енергийното произвеждане, както и строителството, се сви през декември с 0,3% по отношение на ноември, когато набъбна с 0,3%, до момента в който упованията на икономисти и анализатори бяха за напредък с 0,4 на 100.

Спрямо година по-рано индустриалното произвеждане през декември набъбна с 4,1% след спад с 2,2% през ноември.

За цялата 2021 година немското произвеждане се увеличи с 3% по отношение на 2020 година (първата година на Covid пандемията), само че остана с 5,5% под равнището от предкризисната 2019 година

Спрямо февруари 2020 година - тъкмо месец преди първата вълна на коронавирусната пандемия и обвързваните с нея рестриктивни ограничения в Германия - индустриалното произвеждане през декември 2021 година се намали с 6,9 на 100.

Промишленото произвеждане (изключвайки енергийното производството и строителството) се увеличи през декември 2021 година с 1,2%, като производството на финансови артикули нарсна с 2,5%, а това на потребителските артикули се намали с 0,5 на 100 по отношение на предходния месец.

През декември производството на сила пък се сви с 0,7% на месечна база, до момента в който строителство се срина с цели 7,3 на 100.

Германия е определяна като икономическия мотор на Европейския съюз, само че рестриктивните мерки, въведени през есента на 2021 година за битка с четвъртата вълна на Covid-19, както и спиранията във веригите на доставки, доведоха до стесняване на Брутният вътрешен продукт с 0,7% през четвъртото тримесечие на предходната година.

Има обаче някои сигнали за по-добро начало на 2022 година

Проучване от предходната седмица сподели, че индустриалният бранш в Германия е повишен през януари за първи път от шест месеца насам, защото облекчаването на проблемите с дефицита на доставки разреши на индустрията да усили производството, с цел да отговори на по-високото търсене.

Германският бизнес морал пък се усъвършенства през януари за първи път от седем месеца още веднъж поради намаляване на проблемите с веригите на доставки, което усъвършенства вероятностите в бъдеще и е сигнал за мощно възобновяване от коронавирусната пандемия напролет.

Въпреки това немското държавно управление намали през декември прогнозите си за растежа на водещата европейска стопанска система през 2022 година до 3,6% и чака закъснение на растежа до 2,3% през 2023 година

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР