Индустриалната революция поставя началото на линейната икономика. Суровините и материалите

...
Индустриалната революция поставя началото на линейната икономика. Суровините и материалите
Коментари Харесай

Защо е важна кръговата икономика?

Индустриалната гражданска война слага началото на линейната стопанска система. Суровините и материалите се употребяват за артикули, които се изхвърлят след приложимост. Тенденцията за прекалено консуматорство поражда съществени екологични, стопански, културни, политически и обществени проблеми, води до привършване на естествените запаси и екологичен дисбаланс.

Традиционната линейна стопанска система се основава на добива на естествени запаси за произвеждане на артикули, които завършват виталния си цикъл като боклук.

Европейският съюз произвежда над 2,5 милиарда тона боклуци годишно, само 16% от тях се рециклират.

Кръговата стопанска система е модел на произвеждане и ползване, ограничителен до най-малко отпадъците.

Използването на първични материали и материали, които могат да бъдат рециклирани неведнъж и производството на артикули, които могат да се ремонтират, ще докара до генериране на по-малко боклуци и е заложено като съществена активност при установяване на правилата и цели за кръгова стопанска система. 

Без дейностите по разделно събиране, рециклиране и оползотворяване на формираните боклуци от потреблението на продукти кръгът не може да се затвори.

Принципите на кръговата стопанска система за резистентен дизайн, повторна приложимост и увеличена функционалност  ще благоприятстват бъдещото  понижаване на боклуци, само че заради условията за здраве и сигурност на продуктите и без вложения в нововъведения в преработването на отпадъците, те ще продължат да се натрупат. Например пластмасата за произвеждане на дребни домашен уреди от позиция на условията за здраве и сигурност би трябвало да съдържа добавки, забавящи горенето, само че тъкмо тези добавки попречват директното ѝ вложение в нови артикули и в случай че не бъде обработена от профилирано дружество, ще би трябвало да бъде депонирана, което е изключено от всички наставления. Европейски Съюз се стреми към нулево депониране.

А какво ще се случи с към този момент създадените артикули или тези, които се създават и използват сега?

Над 80% от формираните боклуци не са биоразградими

и в случай че не бъдат събрани, рециклирани и оползотворени, ще не престават да  замърсяват планетата и заплашват човешкото здраве и след нас, в тях се съдържат скъпи първични материали, които биха могли да се вложат в производството на нови артикули и да понижат зависимостта на Европейски Съюз от трети страни при вноса на сериозни първични материали. Европейски Съюз внася над 50% от суровините си.

В България има добре развита рециклираща промишленост, която би трябвало да бъде значима част от кръговата стопанска система. Дружествата, които се занимават главно с преработване на боклуци са тези, които биха положили най-големи старания за създаване и внедряване на нововъведения и рационализиране на процесите по добиване на сериозни първични материали от продуктите с завършил витален цикъл. Наличието на съществуващи съоръжения с издадени разрешителни от способените органи е гаранция за екологосъобразно отнасяне на отпадъците и постоянна основа за възстановяване на процесите и внедряване на нови технологии за преработване и оползотворяване до степен, която ги връща назад в приложимост, отстрани депонирането и най-важното - затваря кръга.

Липсата на кодовете за икономическа активност (3832, 3832+2229, 3811, 3812*) на рециклиращите компании от стратегиите за финансиране на дейностите, свързани с прекосяването към кръгова стопанска система логичен опонира на главните ѝ правила и ще бъде причина за несъблюдение на поетите задължения пред Европейски Съюз от страна на България.

*

3832 - Рециклиране на сортирани боклуци

3811 - Събиране на неопасни боклуци

3812 - Събиране на рискови боклуци

2229 - Производство на други произведения от пластмаси
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР