Индонезийски протестиращи започват гладна стачка, тъй като законопроектът за защита на домашните работници е отложен в парламента

...
Индонезийски домашни работници и активисти са започнали гладна стачка, за
Коментари Харесай

Индонезийски домашни работници и активисти са започнали гладна стачка, за да протестират срещу забавянето на парламента при приемането на законопроект за защита на домашните работници

От NINIEK KARMINI Associated Press, 14 август 2023 г., 6:53 ч.

ДЖАКАРТА, Индонезия -- Индонезийски домашни работници и активисти започнаха гладна стачка в понеделник, за протест срещу закъснението на парламента при приемането на законопроект за защита на домашните работници.

Протестите срещу гладуване от изгрев до залез слънце се провеждаха едновременно в столицата Джакарта и други големи градове и ще се провежда всеки ден до приемането на законопроекта, каза Лита Ангграини от Националната мрежа за застъпничество за домашни работници.

„Гладната стачка отразява положението на много домашни работници в тази страна, които нямат защита от правителството“, каза Anggraini. „Призоваваме законодателите незабавно да приемат законопроекта за защита на домашните работници в закон. Колкото повече закъснения, толкова повече работници ще бъдат подложени на насилие и дискриминация.“

В Джакарта около 40 постещи активисти от Алианса на домашните работници седяха под палатки пред сграда на парламента. Те държаха часовници, бебешки залъгалки, салфетки и друго почистващо оборудване, както и вериги, които според тях символизират предизвикателствата, пред които са изправени домашните прислуги в Индонезия.

Депутатите първи предложиха законопроект за защита на домашните работници през 2004 г. за справяне с проблемите на дискриминацията, малтретирането и унижението. Оттогава той е актуализиран и премахнат от списъка с законодателни приоритети поне три пъти.

Законодателният орган през 2020 г. се съгласи да подкрепи законопроекта на пленарна сесия, но дом ръководството отказа да одобри одобрението, позовавайки се на „административни причини“.

През януари президентът Джоко Видодо призова законодателите да ускорят разискванията по законопроекта, тъй като той обеща да осигури по-добри защити за 4,2 милиона домашни работници в страната. Той възложи на Министерството на правото и правата на човека и Министерството на работната сила да координират усилията за осигуряване на навременното приемане на законопроекта.

„Надявам се че скоро може да бъде въведен и да осигури по-добра защита на домашните работници, работодателите и агенциите за работа“, каза Видодо.

Според Индонезия има около 4,2 милиона домашни работници Проучване от 2015 г. на Международната организация на труда и Университета на Индонезия. Това е най-много в света, следвана от Индия с 3,8 милиона и Филипините с 2,6 милиона.

Домашните работници често работят дълги часове без подходяща почивка или почивка. Те нямат социална сигурност и страдат от насилие, както и от икономическо, физическо и психологическо сплашване и изолация, се казва в проучването.

Жените са 84%, а децата са 14% от Домашни работници в Индонезия. Те често са уязвими към експлоатация и трафик на хора. Те също така не са защитени от индонезийските трудови закони и разпоредби.

Законопроектът е разработен с участието на много заинтересовани страни и включва разпоредби за работодатели и агенции по заетостта, казаха от Женското овластяване и Министърът за закрила на детето Бинтанг Пуспайога.

„Законопроектът е изключително важен. Той ще осигури правен чадър за домашните работници и засяга непропорционално жените и децата“, каза Пуспайога, добавяйки, че законопроектът ще определи минималната възраст за домашните работници на 18 години.

Източник: abcnews.go.com


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР