Индже войвода е един от най-прославените български хайдути. Истинското му

...
Индже войвода е един от най-прославените български хайдути. Истинското му
Коментари Харесай

Загива Индже войвода

Индже челник е един от най-прославените български хайдути.
Истинското му име е Стоян. Получава прякора си " Индже " (от турски " ince ", " тъничък " ) евентуално по времето когато е кърджалийски предводител на тайфа в Стара планина, по време на феодалните междуособици в Османската империя от края на 18 век.
Според някои създатели (Боев, 1956) родното село на Индже е Доганджа (днес на територията на Турция, покрай българското село Капитан Андреево). Според друга версия, разказана в „ Индже еничарина “ (2006 г.) от Денис Гийо, Стоян е родом от селата северно от Бакаджика. Според последните изследвания на доцент Милю Петров и Янка Велкова Милчева (1939 - 2011), Стоян Индже челник е роден в с. Попово (Папазкьой), община Болярово, от дребен останал сирак, майка му се омъжва наново в Сливен, за това се счита, че той е роден в Сливен. На седемгодишна възраст е даден от втория си татко в школата за еничари в Цариград, където получава прозвището си поради фигурата си и огромните си качества на войник. Включен е във формирование за избиване на разбойници. По пътя към България убива турския боен началник и е определен за предводител.
По-късно се разделя с кърджалийството и повежда конна хайдушка тайфа из Странджа, Сакар и Бакаджиците. Байрактар му е бил Кара Кольо Омарчалията. Индже се е отличавал с огромни организаторски заложби и храброст. Според поверие се е опитал да провежда протест против турците при започване на 19 век. През 1806 година отпътува за Молдова, където служи в армията на молдовските князе. По това време е именуван капитан Индже и Стоян волентир. Взема присъединяване във въстанието в Дунавските княжества от 1821 година, когато героичен умира в стълкновение с турците в борбата при Скулени на река Прут на 17 април 1821 година
За Индже челник има разнообразни предания и за него са основани доста национални песни, представящи го като покровител на българите. Образът на войводата въодушевява Йордан Йовков за описа му " Индже " (1926) от цикъла " Старопланински митове ".
Източник: Уикипедия
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР