Индийският парламент обсъжда промяна в официалното име на страната -

...
Индийският парламент обсъжда промяна в официалното име на страната -
Коментари Харесай

Индия или Бхарат? Парламентът обсъжда да промени името на страната

Индийският парламент разисква смяна в формалното име на страната - от Индия на Бхарат. Идеята се преглежда като част от процеса за " деколонизиране " на индийското схващане и пробутване на превъзходството на езика хинди.

Намерението на държавното управление бързо провокира разнопосочна реакция в страната, най-много измежду политиците. Мнозина считат, че то е просто трик, целящ разпалване на националистически настроения, разделяне и поляризиране на гласоподавателите преди изборите.

Смяната може да стане по време на специфична 5-дневна парламентарна сесия, която се организира сега - от 18 до 22 септември. 

Съперниците на Моди споделят, че смяната в името се постанова в този момент поради новосформирания от 28 партии опозиционен съюз, наименуван " ИНДИЯ ", който ще се изправи против партията на премиера на парламентарните избори следващата година.

Правителството на премиера Нарендра Моди към този момент употребява името по време на семейството си на срещата на върха на Г-20, с цел да стартира да привиква светът с новото име на страната . То в действителност не е ново, най-малко съгласно локалните. Бхарат е думата на хинди, за разлика от Индия, което е наложено от англичаните.

Бхарат/Индия е федерална република, състояща се от 28 щата и осем съюзни територии със система на парламентарна народна власт. Населението й надвишава 1 милиард и 400 милиона поданици, а стопанската система й е най-голямата в света, като изнася съвсем 20% от продукцията си .
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР