Индийски учени откриха, че новият вариант на коронавируса е проникнал

...
Индийски учени откриха, че новият вариант на коронавируса е проникнал
Коментари Харесай

COVID плъзна и сред дивите индийски леопарди

Индийски учени откриха, че новият вид на ковид е проникнал и в индийската популация на дивите леопарди и е почнал бързо да се популяризира измежду нея. Описание на изследването е оповестено в осведомителния портал за биологични науки bioRxiv.

Анализът на вирусни проби в целия геном сподели, че разновидността Делта на SARS-CoV-2 е почнал да се популяризира измежду популацията на дивите индийски леопарди. Това изобретение акцентира нуждата от непрестанно наблюдаване на популациите от диви животни, с цел да се разбере по какъв начин SARS-CoV-2 се развива, по какъв начин се популяризира в естествените резервоари на инфекцията, считат учените.
Създават резерват за тигри и леопарди в Китай
В Китай се обособява пробна и мощно охранявана естествена територия за отбрана и проучване на огромни котки, оповестява националният...
Прочети повече
За последните две години те разкрили доста образци по какъв начин SARS-CoV-2 или други сходни на него вируси попадат в популацията на диви и домашни животни. Учени от Съединени американски щати откриха антитела против ковид в кръвни проби на белоопашати елени и диви котки. По-рано стана известно, че новият тип ковид може да заразява норки, лъвове, тигри, енотовидни кучета и доста други диви животни.

Новото проучване на индийските учени от Института за ветеринарни изследвания на Индия обяснява, че измежду популацията на дивите леопарди в индийския щат Утар Прадеш е почнал да се популяризира разновидността Делта на SARS-CoV-2. Изследователите анализирали тъканни и кръвни проби, взети от тялото на леопард, намерено в края на октомври предходната година в покрайнините на село Моджипур. Учените откриха в организма му частици от ковид.

И двете проучвания демонстрират, че Делта разновидността на SARS-CoV-2 е проникнал в популацията на индийски леопард вследствие на инцидентен контакт сред животни и хора в ранните стадии на разпространяването на този патогенния вариант в Индия. Това демонстрира, че SARS-CoV-2 се е разпространявал интензивно измежду популациите на дивите котки през втората половина на предходната година.

Учените са разкрили вирусни частици и следи от вирусна зараза освен в белите дробове на леопарда, само че и в неговата лимфна система и в мозъчните тъкани. Последното, съгласно ветеринарите, може да значи, че дивите котки са не по-малко уязвими от SARS-CoV-2, в сравнение с хората, което акцентира нуждата от непрекъснато наблюдаване на разпространяването на ковид в техните популации, заключиха учените.
СЗО заяви за пик на инфектираните с ковид единствено за седмица
Повече от 15 милиона души са били инфектирани с ковид в света през предходната седмица, което е нов антирекорд за пандемията, заяви Св...
Прочети повече
Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР