Индийски физици са успели да направят дълготрайни на базата на

...
Индийски физици са успели да направят дълготрайни на базата на
Коментари Харесай

Създадоха дълготрайни маски с висока защита

Индийски физици са съумели да създадат дълготрайни въз основата на паста от графен, оповестява научното списание " Оксфорд оупън матириалс сайънс ", съобщи БНР.

Припомняме, графенът е прочут като най-тънкият материал на Земята и има висока степен на непрозрачност.

Специалистите открили, че елементарните респираторни маски от клас N95 могат да станат доста по-трайни и ефикасни, като бъдат намазани с графеновата паста.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Чешкото министерство на опазването на здравето вкара задълж...

" Тази елементарна трансформация на към този момент съществуващи технологии при производството на респиратори ги прави доста по-дълготрайни. Те могат елементарно и на ниска цена да бъдат почиствани от вирусните или прахови частици посредством просто механично влияние ", акцентират експертите.

Екипът е работил под управлението на доцент Тарангат Нараянан от Института за фундаментални проучвания в гр. Хайдерабад. Учените открили, че покривайки един от вътрешните пластове на респиратора с паста, съдържаща примес от графен и флуорни органични съединения, тя доста интензивно притегля вирусите и праховите частици. Те от своя страна могат елементарно да бъдат отстранени, защото електрическите им свойства мощно се трансформират при механични въздействия. Достатъчно е тъканта да бъде разтъркана с пръсти, с цел да бъде отделена забележителна част от натрупалите се отлагания по нея.

Освен това сместа от графен и флуорни съединения е инертна и елементарно може да бъде почистена от микроби благодарение на водороден прекис. За да се доближи равнище на отбрана на респираторите от клас N95 e нужно нанасянето единствено на три пласта от графеновата паста.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР