Индийски физици са проследили как магнитният щит на Земята, който

...
Индийски физици са проследили как магнитният щит на Земята, който
Коментари Харесай

Учените видяха как се пука магнитният щит на Земята

Индийски физици са наблюдавали по какъв начин магнитният щит на Земята, който ни пази от слънчевите изригвания и галактическите лъчи, от време на време се „ пука “ и пропуща галактическите лъчи, когато в него се врязват слънчевите изхвърляния, излиза наяве от публикация, оповестена в изданието Physical Review Letters.

Земята, за разлика от Венера и редица други планети в Слънчевата система, има лично магнитно поле, което се създава вследствие на придвижването на течните потоци метал в нейното ядро.

Това магнитно поле играе ролята на самобитен щит, който отразява галактическите лъчи, заредените частици висока сила, и пази земята от слънчевия вятър и изхвърлянето на коронална маса от Слънцето.

Следи от неговото битие се явяват по този начин наречените пояси на Ван Алън – две области на височина към 6000 и 60 000 километра над повърхността на Земята, където се намират огромно количество протони и електрони с висока сила, „ уловени “ от магнитното поле на Земята и движещи се в самобитен магнитен капан. Тяхното взаимоотношение с атмосферата поражда красивите полярни сияния и при изригвания на Слънцето водят до появяването на радиосмущения и други проблеми от механически темперамент.

Индийският телескоп GRAPES-3 е разкрил необикновени „ пукнатини “ в защитните пояси, като следил следствията от слънчево изригвание в края на юни 2015 година. Тогава на Слънцето имало изригване от клас М2, вследствие на което светилото изхвърлило към Земята великански облак гореща плазма, който се сблъскал с магнитосферата на планетата и я предиздвикал да се свие съвсем три пъти.

Този развой, както посочили наблюденията на индийските учени, бил съпроводен от внезапен растеж на мюоните с висока сила – заредени частици, по-тежки „ братовчеди “ на електрона, които пораждат в атмосферата вследствие на конфликти на галактически лъчи с молекулите на въздуха. Повишената централизация на мюони била следена към два часа, което предиздвикало учените да изследват какво точно е провокирало този развой.

Както означават създателите на публикацията, сходен изблик в честотата на „ бомбардировката “ на Земята от галактически лъчи бил необикновен заради това, че в същото време в Индия било нощ и точката, където се намирал GRAPES-3, била ситуирана в действителност от противоположната страна от тази зона на магнитосферата на планетата, където е блъснало слънчевото изхвърляне.

Използвайки данните, събрани от телескопа, учените са построили компютърен модел на магнитния щит на Земята и се пробвали да схванат какво и могло да провокира сходен внезапен изблик в интензивността на галактическите лъчи. Изчисленията посочили, че повода не са галактически фактори, като да вземем за пример гърмежи на далечни звезди или гама-експлозии, а самата Земя.

Както считат учените, конфликтът на короналното изхвърляне с магнитосферата е довело до това, че тя, нагледно казано, се е „ пропукала “ – в нея са зародили самобитни дупки вследствие на конфликта на линиите на магнитното поле между тях, тяхното присъединение и взривно обособяване на сила.

Тези дупки не се затворили незабавно и с помощта на това галактическите лъчи можели в действителност гладко да бомбардират земята в районите над сходни „ пукнатини “ в продължение на два часа, като самото магнитно поле „ пособие “ на частиците да попаднат откъм нощната страна на планетата, завъртайки траекторията им на придвижване.

Въпросният факт, както считат индийските откриватели, следва да се регистрира при построяването и изпращането на спътници на орбита, защото откриването на сходни „ пукнатини “ над тях може да изведе сондата от строя или да я лиши от връзка със Земята.

Освен това сходни явления може да са рискови за екипажа на МКС. Затова създателите на публикацията предлагат да се проведат редица опити с инструмента AMS на борда на станцията за оценка на вероятната заплаха за космонавтите и астронавтите.

РИА Новости

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР