Индийската мутация изправи Непал пред колапс: в хималайската страна с

...
Индийската мутация изправи Непал пред колапс: в хималайската страна с
Коментари Харесай

Хаос в Непал: един лекар на 140 000 души


Индийската разновидност изправи Непал пред колапс: в хималайската страна с близо 30 милиона поданици има едвам 1595 интензивни кревати и 480 апарата за обдишване. А на 140 000 души се пада единствено по един доктор.

В долината на Катманду

Сабина Параюли бие паника. " Само една дребна част от леглата в лечебните заведения са разполагаем. Кислородът е стеснен, а повечето признати пациенти имат потребност от обдишване. Но просто няма по какъв начин да се обезпечи задоволително О2 за всички заболели от Ковид-19 ", споделя 30-годишната лекарка пред Дойче Веле. " Хората умират, до момента в който обикалят напред-назад, търсейки болница, в която да ги одобряват. "

Параюли работи в една болница в град Баратпур, ситуиран на 80 км от непалската столица Катманду. А. Именно оттова Непал бе връхлетян от избухливо разпространилия се ковид преди няколко седмици.
Редакцията предлага
Само върхът на айсберга

Във вторник непалските управляващи записаха 9317 нови болести в границите на 24 часа - безспорен тъмен връх все още. И почти всеки ден се оповестява за нови сходни върхове. Основна причина е индийската разновидност на вируса, която се открива все по-често. Актуалният процент на болестите измежду непалското население е даже по-висок, в сравнение с този в Индия.

От експлоадирането на пандемията преди повече от една година над 400 000 непалци са се заразили с ковид, умрелите са към 4000. Заради ограничавания потенциал за тестване обаче се допуска, че случаите са доста повече. " На доста пациенти със подозрения за Ковид-19 изобщо не се вършат проби - в случай че не е неизбежно да бъдат ориентирани към болница ", споделя лекарката Параюли. " Ежедневните данни от лабораториите са единствено върхът на айсберга. "

Управляващите са безнадеждно разединени

Още в края на април непалското здравно министерство съобщи, че на фона на възходящите случаи на болест " здравната система е претрупана и към този момент е невероятно да бъдат предоставени болнични кревати ". От отчет на управляващите от май 2020 година излиза наяве, че за съвсем 30-те милиона поданици на Непал има единствено 1595 кревати в интензивните отделения и 480 апарата за обдишване. А на 140 000 души се пада единствено по един доктор. За съпоставяне: в Германия съотношението е един доктор на 200 пациенти.

А държавното управление сега е дотам заето със себе си, че въобще не е в положение да се заеме с трагичната обстановка, провокирана от ковид: ръководещите комунисти са безнадеждно разединени, във вторник министър-председателят Кхадга Прасад Оли, който е на власт от 2018 година, загуби вота на доверие в Народното събрание.

Реалният брой на смъртните случаи е евентуално доста по-висок от публично огласения

Но коронавирусът не се преценява с държавните рецесии. " Втората вълна на пандемията засегна освен долината на Катманду, а и доста други градове в страната ", изяснява лекарката Параюли. Информация за случаи на Ковид-19 има даже от базовите лагери по Монт Еверест и осемхилядника Дхаулагири.

" Ситуацията се изостря с всеки минал ден "

Непал си остава разрастваща се страна. Международният валутен фонд класира страната по мярка на брутния вътрешен артикул на 144-о място от общо 188 страни. По данни на Германското сдружение за интернационално съдействие, към една трета от популацията на Непал живее под границата на бедността, съвсем всяко второ дете е хронично недохранено. А най-потърпевши от пандемията са точно най-бедните.

" Лечението на пациентите с Ковид-19 е толкоз скъпо, че елементарните хора няма по какъв начин да отидат в частни болници ", споделя Сабина Параюли. " А защото в държавните лечебни заведения няма задоволително кревати, на доста пациенти не им остава нищо друго, с изключение на да се надяват да бъдат обслужени в коридорите или в дворовете на клиниките. "

Младата лекарка не вижда светлина в тунела.  " За страдание, Южна Азия се е трансформирала в епицентър на втората вълна на Ковид-19. И вместо обстановката да бъде овладяна, тя се изостря с всеки минал ден. "

***

Вижте и тези видеа от нашия списък:
" Аз съм на 14. Омъжена съм от година и половина "
***
Да стоиш с часове под най-високия връх на света
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР