Индийската космическа агенция съобщи [източник], че на 18-ти март тази

...
Индийската космическа агенция съобщи [източник], че на 18-ти март тази
Коментари Харесай

Индийската роботизирана станция в орбита около Червената планета засне марсианската планина Олимп

Индийската галактическа организация заяви [източник], че на 18-ти март тази година роботизираната станция “Марсианска орбитална задача ” е снимала сполучливо планината Олимп. Снимката е била снимана, когато станцията се е намирала на височина 8 387 километра от повърхността, а резолюцията е 436 m/pixel.

Марсианската планина Олимп е най-високата планина на Марс и най-малко до този миг не е открита друга планина в Слънчевата система, която да е по-висока от нея. Централният връх се извисява на височина 21 287 метра. 

Това ще рече, че спрямо Олимп, земният Еверест (8 848 метра) е напряко незабележим. Ако някой ден колонизираме Червената планета, марсианските планинари ще имат ново предизвикателство при тях. Но за разлика от Еверест, Олимп не е стръмен – съставлява просто лек надолнище. Някои откриватели настояват дори, че този надолнище е толкоз дребен, че човек не би усетил да катери планина досега в който не стигне до връхната точка.

На долната фотография от 18-ти март се виждат и облаци в района на планината.

Марс сигурно има едни от най-внушителните геологични обединения. На планетата се намира застрашителен каньон с дълбочина 8 километра – Валес Маринерис. Ако Еверест да вземем за пример лежеше на дъното на Валес Маринерис, той щеше напълно леко да стърчи от горната страна. 

Photo credit: ISRO

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР