Индия одобри нова ваксина срещу COVID-19, която използва кръгови ДНК

...
Индия одобри нова ваксина срещу COVID-19, която използва кръгови ДНК
Коментари Харесай

Индия одобри първата ДНК ваксина, която се прилага през кожа...

Индия утвърди нова ваксина против COVID-19, която употребява кръгови ДНК влакна за стимулиране на имунната система против вируса SARS-CoV-2. Изследователите приветстваха новината за първата ДНК ваксина, която е утвърдена в света, и споделят, че доста други ДНК ваксини занапред може да навлязат на пазара, написа kaldata.com.

ZyCoV-D, която се ползва през кожата и без инжектиране, в границите на клиничните изпитвания е демонстрирала 67% отбрана против развиването на тежки признаци от COVID-19 и евентуално ще стартира да се ползва в Индия от идващия месец. Въпреки че ефикасността не е изключително висока спрямо тази на доста други ваксини против COVID-19, фактът, че това е ДНК ваксина, е забележителен, споделят откривателите.

Това решение на индийското държавно управление и положителните резултати са доказателство за правилото, че ДНК имунизациите работят и могат да оказват помощ за преодоляване на пандемията, споделя Питър Ричмънд, детски имунолог от Университета в Западна Австралия в Пърт. „ Това е в действителност значима стъпка напред в битката за победа над COVID-19 в международен мащаб, тъй като показва, че имаме различен клас ваксини, които можем да използваме. “

Близо дузина ДНК ваксини против COVID-19 са в клинични изпитвания в международен мащаб и най-малко още толкоз са в по-ранни стадии на развиване. ДНК ваксини се създават и за доста други болести.

„ Ако ДНК имунизациите се окажат сполучливи, това е бъдещето на ваксинологията, тъй като те са лесни за произвеждане “, споделя Шахид Джамил, вирусолог от университета Ашока в Сонипат, Индия.
Бързо проследявано развиване
Неотложността на битката с COVID-19 е ускорила развиването на ваксини, които употребяват генетични технологии, като РНК и ДНК имунизациите, оповестява Дейвид Вайнер, шеф на Центъра за имунизации и имунотерапия в Института Wistar във Филаделфия, Пенсилвания.

РНК имунизациите по-бързо демонстрират мощен имунен отговор в клиничните изпитвания, като в този момент те са приложени при стотици милиони души по света. Но ДНК имунизациите имат редица преимущества, защото са лесни за произвеждане и крайните им артикули са по-стабилни от имунизациите с тРНК, които нормално изискват предпазване при доста ниски температури.

ZyCoV-D е създадена от индийската фармацевтична компания Zydus Cadila, със седалище в Ахмедабад. На 20 август индийският регулатор по медикаментите позволи използването на имунизацията за хора на възраст над 12 години. Нивото на резултатност от 67% идва от изследвания, включващи повече от 28 000 участници, в която са регистрирани 21 симптоматични случая на COVID-19 във имунизираната група и 60 измежду хората, които са получили плацебо.

ZyCoV-D съдържа кръгови ДНК влакна, известни още като плазмиди, които кодират шиповидния протеин на SARS-CoV-2, дружно с промоторна поредност за включване на гена. След като плазмидите влязат в ядрата на клетките, те се трансформират в иРНК, която пътува до главното тяло на клетката, цитоплазмата, където се транслира в самия протеин на шипа. Имунната система на организма по-късно реагира против протеина и създава особено пригодени имунни кафези, които могат реагират при бъдещи инфекции. Плазмидите нормално се разграждат в границите на седмици до месеци, само че имунитетът, който е построен с тяхна помощ, остава за дълго време.

Както ДНК, по този начин и иРНК имунизациите се създават от 90-те години на предишния век, споделя Вайнер. Предизвикателството за ДНК имунизациите е, че те би трябвало да стигнат чак до клетъчното ядро, за разлика от имунизациите с тРНК, които просто би трябвало да стигнат до цитоплазмата, споделя Джамил. Така че дълго време ДНК имунизациите се бореха да съумеят да провокират мощен имунен отговор в клинични изпитвания, заради което до момента те бяха утвърдени за приложимост като ваксини единствено при животни, като коне.

Ваксина без инжекции
Интересното е, че ZyCoV-D се слага и се отсрочва надълбоко под кожата, за разлика от актуалните ваксини, които би трябвало да бъдат инжектирани под мускулната тъкан. Зоната под кожата е богата на имунни кафези, които гълтам непознати тела, като частици от имунизацията, и ги обработват. „ Това оказва помощ за улавянето на ДНК имунизациите доста по-ефективно, в сравнение с в мускулите “, споделя Джамил. Необичайно имунизацията се доставя до организма на пациентите посредством безиглено устройство, което се притиска към кожата, като основава фина бликам течност с високо налягане, която пробива повърхността, като цялата процедура е по-малко мъчителна от инжектирането.

Но макар че е по-мощна от предходните ДНК ваксини, ZyCoV-D изисква слагането на най-малко три дози, с цел да реализира оповестената резултатност. Това евентуално ще утежни логистичното предизвикателство за използването на имунизацията в актуалната пандемия.

Въпреки че успеваемостта на имунизацията е по-ниска от 90%, за разлика от множеството иРНК ваксини, които са известни в международен мащаб сега, Джамил счита, че цифрите не са съпоставими – изпитванията на ZyCoV-D в Индия са били извършени по-рано тази година, когато Делта разновидността към този момент беше преобладаващ в страната, до момента в който изпитванията на иРНК имунизациите на компании като Pfizer, Moderna и AstraZeneca са извършени при започване на пандемията, когато Делта разновидността даже към момента не беше интензивно регистриран. Това значи, че обстановката от този момент до момента се е трансформирала, а клиничните изпитвания при предотвратяване от Делта разновидността на актуалните ваксини демонстрират, че тяхната успеваемост също е по-ниска по отношение на по-трансмисивния вид.

Някои откриватели подлагат на критика неналичието на бистрота в процеса на утвърждение, защото към момента не са оповестени резултати от изпитванията на късен стадий. Зидус Кадила споделя, че процесът по изпитване към момента тече, като цялостните данни ще бъдат предоставени обществено. Компанията производител на имунизацията споделя, че първите дози ще стартират да се ползват в Индия през септември и възнамерява да създава по 50 милиона дози до началото на идната година.

Инкубация на ваксини
В момента се създават и още няколко други ДНК ваксини против COVID-19, като се употребяват разнообразни антигени и механизми за снабдяване на имунизацията до организма. Две ваксини са стигнали до стадий на късните клинични изпитвания – едната е разработка на японската компания AnGes, основана в Осака, другата е дело на компанията Inovio Pharmaceuticals в Plymouth Meeting, Пенсилвания. Последната се инжектира под кожата, като употребява устройство, което удря кожата къси електрически импулси, с цел да образува пори в клетките, през които имунизацията да може да премине.

Повече от половин дузина ДНК ваксини против COVID-19 са в ранен стадий на изпитване, в това число и една от южнокорейската биотехнологична компания GeneOne Life Science в Саул, и друга, в която взе участие Ричмънд, създадена от тайландската компания BioNet в Банкок. Тази ваксина се намира в стадий I на клиничните изпитвания в Австралия.

Но Ричмънд чака да се появят още доста ДНК ваксини, ориентирани към болести, за които сега няма ваксини, надалеч надхвърляйки единствено COVID-19 – като да вземем за пример цитомегаловирус, който може да бъде предаден на бебетата по време на бременността от майката, до респираторен синцитиален вирус. ДНК ваксини още се създават или изпитват да предотвратяване от грип, човешки папиломен вирус, ХИВ и Зика.

ДНК имунизациите могат да съхраняват доста информация, което значи, че могат да кодират огромни, комплицирани протеини или даже голям брой протеини. Вайнер споделя, че някои учени даже са увлечени от концепцията за създаване и на ваксини срещу рак – опция, която даже самия той изследва в личната си научна работа.

„ Това е изключително вълнуващо време за генетичните технологии. Най-накрая получиха късмет да покажат какво могат “, сподели той.
Освен че могат да облекчат редица логистични провокации, защото нямат същите сложни за осъществяване условия за предпазване, които имат иРНК имунизациите, ДНК имунизациите дават и огромни очаквания и обещания за създаването на защита против необятен набор вируси, както и с помощта на другите различни способи за използване, които дават обещание, които биха били по-малко инвазивни и причиняващи по-малка болежка по време на използването, ДНК имунизациите могат да бъдат и по-добре признати за използване на деца и юноши, които сега в Съединени американски щати са най-голямата неимунизирана възрастова група.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР