Индия обещава драстично да намали покупките си на руски петрол,

...
Индия обещава драстично да намали покупките си на руски петрол,
Коментари Харесай

Индия заплашва Русия с намаляване на покупките на петрол по две причини

Индия дава обещание фрапантно да понижи покупките си на съветски нефт, защото цената на близкоизточния нефт стана по-привлекателна. За Русия би било неизгодно да загуби подобен огромен покупател, даже и под наказания. Експертите обаче са уверени, че няма причина за безпокойствие. Защо?

Индия желае да понижи зависимостта си от съветския нефт, защото доставчиците в Близкия изток оферират по-добри условия. „ Маржовете на разноските в Персийския залив в този момент са доста по-привлекателни “, сподели индийският министър на петрола Хардип Пури.

До пролетта на 2022 година доставките на съветски нефт за Индия бяха нищожни, делът им във вноса беше под 1%. Оттогава обаче потреблението на съветски нефт в Индия скочи до 40% от целия импорт на нефт.

През 2022 година доставките на нефт за Индия са се нараснали 22 пъти, сподели вицепремиерът Александър Новак. Според Индия през фискалната 2022-2023 година (от 1 април до 31 март) Русия е станала главният експортьор на нефт за Индия, която е доставила 50,84 милиона тона нефт. Всички тези размери бяха пренасочени от западните пазари. В същото време Русия измести от главните позиции Ирак, Саудитска Арабия и ОАЕ.

През юли и август обаче се следи противоположната наклонност - доставките на съветски нефт за Индия започнаха да понижават. През юли за първи път от девет месеца те паднаха с 5,7% до 1,85 милиона барела дневно. Покупките на нефт от Саудитска Арабия обаче не набъбнаха, а даже се сринаха - с 26%, до 470 хиляди барела дневно. Това е най-ниската стойност от две години и половина. Такива данни изнесе Прайм.

През август, съгласно “Кеплер ”, вносът на нефт от Русия е понижен до 1,57 милиона барела дневно, което е спад от 24% по отношение на месец по-рано. Това е най-ниската цифра от януари насам. „ Заявих се доста ясно. Днес сме на пазара и ще купуваме от всеки “, добави индийският петролен министър. Може ли Русия в действителност да загуби подобен огромен покупател на своя нефт като Индия? Експертите не считат по този начин.

„ Руският нефт нараства, отстъпката се свива и това не се харесва на индийския министър. Делхи завоюва големи непредвидени облаги от рафинирането на съветски нефт и износа на петролни артикули. Освен това даже преди 2022 година Индия построява петролни рафинерии на брега, с цел да купува нефт от Близкия изток и по-късно да го изнася под формата на петролни артикули. Тогава Русия трябваше да навлезе на незападни пазари, тъй че Москва стартира да дава отстъпка, а Индия мина към всеобщи покупки на нашия нефт “, споделя Игор Юшков, специалист във Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация и Националната енергетика. Обезпечителен фонд.

Според него бизнесът на Индия по пречистване на вносен нефт остава печеливш даже когато Делхи трябваше да купува нефт на естествената пазарна цена, а по-късно Русия стартира да дава отстъпка от 35 $ за барел. Разбира се, Индия се възползва от тази " златна мина ". Отстъпката на съветския нефт обаче последователно понижава.

Ако в началото оптималната отстъпка беше 35 $ за барел, то в края на юли 2023 година тя падна до 15 $ по отношение на северноморския стандарт Брент, сподели съветският енергиен министър Николай Шулгинов. А отстъпките за съветски нефт за индийските рафинерии паднаха още повече. Това докара до обстоятелството, че партидите от главната експортна примес - “Урал ” - нарастнаха и станаха по-високи от тавана на цените, избран от Г-7.

„ Отстъпката за съветския нефт понижа заради понижаване на транспортните разноски и като цяло заради понижаване на предлагането на нефт на пазара заради ограничавания в границите на ОПЕК + “, споделя специалистът Филип Мурадян.

„ Разбира се, Индия не харесва пониженията на отстъпките. Мисля, че изказването на петролния министър би трябвало да се преглежда като опит да се резервира отстъпката. Това е изнудване: в случай че намалите отстъпката, тогава ще купуваме повече нефт от други снабдители. Това е детайл на пазарлък “, счита Игор Юшков.

От друга страна, счита специалистът, Делхи желае да показва на западните страни, че оказва напън върху Москва. „ Западът непрестанно кълве Индия. Някои приказват за нуждата от възбрана на закупуването на индийски петролни артикули, тъй като те са създадени от съветски нефт. Други споделят, че Индия не съблюдава тавана на цените, макар че той се ползва единствено за превозването на нефт. Затова Делхи би желал да се опълчи на офанзивите от Запада “, прибавя специалистът. Но главният претекст на Индия въпреки всичко е стопански: тя желае да резервира свръхпечеливш бизнес с помощта на съветския нефт.

И макар обстоятелството, че Русия стана най-големият снабдител на нефт за Индия, страната няма сериозна взаимозависимост от Москва. Делхи към момента купува нефт от Ирак, Саудитска Арабия, ОАЕ и даже Съединени американски щати. През фискалната 2022-2023 година Индия е купила 50,84 милиона тона нефт от Русия и съвсем толкоз от Ирак - 50,31 милиона тона. Саудитска Арабия е доставила съвсем 40 милиона тона на Индия през същия интервал, ОАЕ 21,5 милиона тона и Съединени американски щати още 15,2 милиона тона. Тоест Индия е закупила към 51 милиона тона нефт от Русия и 127 милиона тона от всички останали страни. Доставките на нефт са добре диверсифицирани.

Разбира се, цената на съветския нефт беше доста по-изгодна: Индия заплати 31 милиарда $ за съветския импорт и 2,4 милиарда $ повече за съвсем същия размер иракски нефт. Тоест Делхи спести прилични пари от закупуването на съветски нефт. В същото време на индийския пазар няма яростна конкуренция сред Русия и арабите. Следователно не приказваме за обстоятелството, че саудитците внезапно започнаха да понижават цените.

От друга страна, когато Русия пристигна на индийския пазар, арабският нефт отиде на пазарите в Европа и Съединени американски щати, където " щастливо зае нашето място ", припомнят специалисти. Благодарение на това Делхи е един от най-големите снабдители на петролни артикули за европейския пазар и вторият по величина снабдител на петролни артикули за Съединени американски щати. В резултат на това не е належащо да се приказва за някаква рецесия в връзките на Русия с Индия.

„ Ако нашата отстъпка бъде понижена до такава стойност, когато Делхи фактически ще бъде по-изгодно да купува повече близкоизточен нефт, тогава Москва просто ще усили отстъпката. И благодарение на фина конфигурация ще определим крайната отстъпка за съветския нефт за индийските рафинерии “, споделя източникът.

За Индия, апропо, също е неизгодно да се откаже от съветския нефт. „ Ако това се случи, тогава ще се повтори историята от пролетта на предходната година, когато Съединени американски щати и Европейски Съюз не купиха петрола ни, ние намалихме производството и пазарът беше изправен пред недостиг. Тогава цената на петрола надвиши 100 $ за барел. В този случай Индия ще би трябвало да купува по-скъп нефт, а нейните петролни артикули ще нарастнат. Търсенето в този случай ще падне, тъй като хората са склонни да икономисват “, изяснява събеседникът.

Икономисти на “Блумбърг ” пресмятат, че всяко нарастване с 10 $ на цените на петрола води до увеличение на бюджетния недостиг на Индия с 10 милиарда $ и понижаване на Брутният вътрешен продукт с към 0,5%. Затова Юшков е убеден, че Индия ще остане главен пазар за Русия, а Русия главен снабдител за Индия.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР