Индия е на път да се превърне в най-населената нация

...
Индия е на път да се превърне в най-населената нация
Коментари Харесай

ООН: Населението на Индия ще бъде най-голямото в света до средата на годината

Индия е на път да се трансформира в най-населената нация в света, защото нейното младо население пораства и по този начин ще надмине Китай доникъде на 2023 година, съгласно данни, оповестени от Организация на обединените нации в сряда и представени от „ Асошиейтед прес “.

Надеждата е, че 254-те милиона души в Индия на възраст сред 15 и 24 години – най-големият брой в света – могат да оказват помощ за стимулиране на икономическия напредък за години напред. Междувременно Китай се бори със застаряващото население и стагниращия приръст на хората в страната, предизвиквайки упования, че демографските промени могат да проправят пътя за Индия да се трансформира в икономическа и международна категория мощ.

Технологичният колос Apple, наред с други компании, се надява да трансформира Индия в евентуален индустриален център , като реалокира част от производството си отвън Китай, където заплатите порастват, до момента в който популацията в трудоспособна възраст понижава.

В своя отчет Организация на обединените нации акцентира, че Индия ще има към 2,9 милиона души повече от Китай някъде в средата на тази година. Индия ще е с почти 1,4286 милиарда души против 1,4257 милиарда в континентален Китай по това време, съгласно прогнозите на Организация на обединените нации. Демографите споделят, че рестриктивните мерки на данните за популацията вършат невероятно изчисляването на точна дата.

Китай има най-голямото население в света най-малко от 1950 година, годината, в която Организация на обединените нации стартира да разгласява данни за популацията. Както Китай, по този начин и Индия имат повече от 1,4 милиарда души, а взети дружно те съставляват повече от една трета от 8 милиарда души в света. Не доста от дълго време се очакваше Индия да стане най-населената до края на това десетилетие. Но времето се форсира от спада на раждаемостта в Китай , като фамилиите имат по-малко деца.

Днес Китай има застаряващо население със стагниращ напредък, макар че държавното управление се отдръпна от политиката си за едно дете преди седем години. За разлика от това, Индия има доста по-младо население, по-висок коефициент на плодовитост и се следи понижаване на детската смъртност през последните три десетилетия. Все отново коефициентът на раждаемост в страната непрестанно понижава , от над пет раждания на жена през 1960 година до малко над две през 2020 година, съгласно данни на Световната банка.

Експерти са на мнение, че растежът на популацията на Индия може да докара до увеличение на работната мощ , която може да подхрани растежа в страната за десетилетия напред. Но те предизвестяват, че това може също толкоз бързо да се трансформира в демографски проблем, в случай че възходящият брой младежи в Индия не бъдат съответно наети.

Докладът интервюира 1007 индийци, 63% от които са на мнение, че икономическите проблеми са главната им грижа, когато мислят за смяна на популацията, следвани от терзанията за околната среда, здравето и човешките права. Андреа Войнар, представител на Фонда за популацията на Организация на обединените нации за Индия, разяснява:

„ Резултатите от индийското изследване демонстрират, че безпокойството на популацията е проникнало в огромна част от необятната общност. И въпреки всичко броят на популацията не би трябвало да провокира безпокойствие или паника. “

Тя добави, че те би трябвало да се преглеждат като знак на прогрес и развиване, „ в случай че самостоятелните права и избори се съблюдават “ .

Надеждата е, че растящият брой на хората в трудоспособна възраст в Индия ще ѝ даде „ демографски дял “ или капацитет за стопански напредък , когато младото население в трудоспособна възраст е по-голямо от каузи на по-възрастните хора, които са отвън трудовите си години. Именно това оказа помощ на Китай да се трансформира в икономическа и международна тежка категория, макар че броят на възрастните в трудоспособна възраст в този момент понижава.

В сряда Китай реагира на новината за отчета на Организация на обединените нации, като представителят на външното министерство Уан Уенбин посочи, че „ демографският дял на една страна зависи освен от количеството, само че и от качеството “ . На брифинг Уанг акцентира:

„ Населението е значимо, както и талантът… Демографският дял на Китай не е липсващ, дивидентът на гениите е налице и импулсът на развиване остава мощен. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР