Ина МИХАЙЛОВАЮни 2019 г. Комо, Италия. Финалът на най-голямото състезание

...
Ина МИХАЙЛОВАЮни 2019 г. Комо, Италия. Финалът на най-голямото състезание
Коментари Харесай

Златното момиче на уеб дизайна

Ина МИХАЙЛОВА

Юни 2019 година Комо, Италия. Финалът на най-голямото съревнование за уеб дизайн в света. Червен килим. И по него върви... едно българско момиче. Едва 30-годишна, Златина Петрова печели A`Design Award за уеб дизайн. Лъчезарната Злати е определена измежду създателите на 2500 плана. От 300-членно жури най-вече от представители на италианската Академия на изкуствата. Световното самопризнание е реалност. Следват изложения в Италия, Китай, Индия... А Злати се връща в България и след 12 години свободна процедура и работа за непознат екип, основава своя организация - брандинг студио (Brandly Collective).

Като дете Злати е свита, даже притеснителна. Обича да рисува и го прави с часове. От дребна има вяра в положителното. И през днешния ден гледа положително на живота, а в офиса се майтапят, че от време на време не осъзнава каква " неприятна " вест й споделят, само че дава отговор, че нещата ще се оправят. Любопитната Злати се интересува от доста неща. И през днешния ден е по този начин. В " дневния й ред " са квантовата физика и гръцката философия. Но и те надали ще я отклонят от пътя, който е избрала.

Като дребна учителите й предричали, че ще се занимава с писане или изобразяване, само че решила да ги опровергае. И след Френската гимназия, избрала математиката. Следвала образеца на по-големия си брат, който отпътувал да учи в Германия. Времената били несигурни, по-добре било да избере специалност, на която да разчита за хляба. С рисуването - закъде? И Злати заложила на стопанската система и социологията в Софийския университет. Покрай наложителните стажове работила в банковия бранш. Готов икономист. После отпътувала да учи в Париж. И там схванала, че кръвта вода не става. Попаднала в среда на художници, актьори, графични дизайнери, текстописци, публицисти. Вдъхновили я. Споделила на приятелите си, че обича да рисува, само че избрала стопанската система поради сигурността. А те й споделили, че може и сама да се научи и да бъде такава, каквато желае. Колелото се завъртяло.

Започнала да се учи сама - графични стратегии, компютър... И видяла разликата в пътя, който е поела, и този, по който желае да върви. Завършила в Париж стопанска система, само че с твърдото решение да се преквалифицира се върнала в България. И изумила всички - икономист да си търси работа като графичен дизайнер. Получила отводи на няколко места, споделили й, че няма даже тапия за уеб дизайн.

Днес в нашата специалност е тъкмо противоположното - по-голяма част от дизайнерите не са с такова обучение, споделя Злати. В компанията й едно от девойките графични дизайнери е даже лекар по биология. Злати не се отчайва, майка й я поддържа. И тя записва магистратура в Нов български университет. Избира свободната процедура, а след няколко години се снабдява и с тапия за уеб дизайн.

И стартира да се занимава същински с това, което я прави щастлива и до през днешния ден. Когато творим, сме основатели, оставяме нещо след себе си, споделя Злати. И добавя, че нейната история е може би печален образец за просветителната ни система като цяло - не става такава, за каквато учи, а след това се постанова съвсем проформа да вземе тапия, с цел да се наложи в един отрасъл, в който през днешния ден даже не е належащо уверение за подготовка. Но в областта на технологиите нещата са доста динамични, даже и в международен мащаб, отбелязва Злати. Тогава си споделя, че желае да стане най-хубавата в света, да покаже на всички, че фантазиите се сбъдват. Че човек може всичко.

С тапия за уеб дизайн, упорита и на свободна процедура, Злати получава покана от американска компания. Започва работа и единствено след две години е изобретателен шеф. Тогава с екипа си създава план и уебсайт, с който печели международното самопризнание в Комо. А то й дава кураж да поеме по Пътя.

Днес Златина Петрова е притежател и шеф на организация. По специалност е уеб дизайнер. Измисля и основава уеб уеб сайтове и дизайни на мобилни приложения, които употребяваме непрекъснато. В интернет всяко нещо, което може да се види за компания или човек, за марка, го вършат хора като Злати.

Нейната компания е с по-различен фокус - построяването и развиването на марки в цифровото пространство. Тази активност сега значително е пионерска за България. Тук обаче е шансът за Златина. Когато избрах да се занимавам с графичен дизайн, беше непознато за България, имаше го в Америка, по тази причина съумях да пробия, непретенциозно изяснява Златина своята непримиримост. В думите й обаче има логичност. Днес Злати и екипът й се пробват да покажат на бизнеса у нас какъв брой е значим имиджът, който има една марка. Всеки има личен имидж, има качества, които дефинират връзката му с другите хора, взаимоотношенията му с тях и надлежно му дават опция за триумф, пробва да изясни простичко своята работа Злати. " В брандинга до неотдавна се постановяваше мнението, че хората харесват дадена стока, тъй като е качествена. С придвижване на технологиите и интернет, с обстоятелството, че през днешния ден всеки свободно може да търси информация, а бизнесът - да се въздейства от оценките в Google, нещата доста се трансформираха ", изяснява тя. " Имиджът продава. Продуктите на " Шанел ", " Диор ", " Гучи " не са по-различни от междинен клас, само че те продават имиджа на марката. Оттам идва и по-високата цена ", споделя Златина. И добавя, че поради наложените си марки доста компании са оживели в последните две сложни години.

Екипът на Злати е на два континента - в България и Съединени американски щати. У нас са 15 души на възраст 25-28 години. Част от тях са се завърнали също като Злати от чужбина. " Имах опция да бъда отвън България, имам и в този момент, даже изживях тази опция по време на следването си в Париж. Като младежи не знаем какво желаеме от живота и къде да намерим това, което търсим. Мнозина от моето потомство, а и от идващите, надълбоко имат вяра, че в чужбина тревата е по-зелена, че опциите са повече, в сравнение с в България, което не е по този начин. Навсякъде можеш да откриеш себе си ", уверена е Злати. " България е моят дом. Тук са моите близки, семейство, корени и колкото и да ми се вижда зелена тревата в чужбина, сърцето ми е тук ", споделя тя.

И предлага на младите да се извърнат към познанието. Колкото повече знаем, по-гъвкави сме, можем да се оправим с разнородни обстановки, обобщава Злати своя живот. " Страстта, която последвах, фантазията ме построи като персона. Когато човек се лиши от фантазиите, вярата и вярата, животът става сив, отегчителен и противен ", добавя тя.

Злати е признателна, че Животът я е срещнал с човек, " с който гледа в една посока ". " Подкрепя ме във всички щури моменти ", споделя с лъчезарната си усмивка създателят Злати. И добавя, че разчита на поддръжката на своето семейство, на приятелите си и на мускетарския екип в организацията. Всичко това я прави щастлива...

Всяка година Златина Петрова и нейната компания работят върху обществен план. Защото желаят да дадат добър образец на обществото. Защото имат вяра, че когато създадат положително, ще вдъхновят и различен за това. Защото желаят да покажат, че смяната в средата зависи от всеки от нас.

Тази година планът е отдаден на 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност.

Компанията на Злати сътвори шрифт " Азбуки " с българска кирилица. Повечето кирилизирани шрифтове са съветски или украински и въпреки че си наподобяват, не са идентични. Буквите в българската кирилица са с по-меки форми, по-заоблени, по-ръкописни даже. За страдание, все още няма доста шрифтове с българската форма на кирилица, а желаеме да покажем освен нейната хубост, само че и значимостта й, отбелязва Златина.

Шрифтът е основан за пет месеца от Анита Рупова - млада дизайнерка, която преди година избира София пред Виена.

" Азбуки " е изцяло безвъзмезден и всеки, който желае, може да го изтегли след 24 май от уеб страницата . И да го употребява свободно.

.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР