Ина Димитрова е технически водолаз и инструктор. В предаването „Тази

...
Ина Димитрова е технически водолаз и инструктор. В предаването „Тази
Коментари Харесай

В морските дълбини: Историите на гмуркачката Ина Димитрова

Ина Димитрова е механически водолаз и инструктор. В предаването „ Тази събота” тя описа за преживяването си да се гмурка до транспортен съд „ Мопанг”, който е потопен през 1921г. край Созопол и сега изтича Мазут от него.

„ В момента тече интервенция по разчистване на мазута, две компании с професионално съоръжение правят тази интервенция. Аз съм се гмуркала за забавление до този транспортен съд. За някои наподобява призрачно, само че за мен е магично. В Черно море има много кораби, нашето море съхранява корабите, тъй като не е доста солено”, показа Ина.

Снимка: btvnovinite.bg

Тя уточни, че за любителите-гмуркачи не са нужни даже умения за плуване. Те се потапят с инструктори, след авансово извършен инструктаж, до дълбочина от 5-10 метра.

„ Много е значимо да се диша умерено и надълбоко, единствено през устата, носът не се употребява. Трябва да сме легнали, да не използваме ръцете, плува се единствено с крака”, сподели гмуркачката.

Следващата степен включва водолазен курс, който разрешава на човек да се гмурка самостоятелно до 18 метра дълбочина. Ина акцентира, че Черно море е доста красиво и има доста какво да се види от гмуркачите като потънали кораби и подводни пещери.

Снимка: btvnovinite.bg

Техническото гмуркане включва стартиране на повече от 40 м. Там водолазите дишат разнообразни газови смеси, прекарваш повече време на дъното, изясни Ина. Това лято е посетила Кипър, където се е спуснала до кораба „ Зеновия “ дружно с най – положителните водолази в региона.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР