“In vino veritas!” са казали древните и не са сгрешили.

...
“In vino veritas!” са казали древните и не са сгрешили.
Коментари Харесай

Червеното вино предпазва и от кариеси и гингивит


“In vino veritas!” са споделили античните и не са сбъркали. Заради нутриентите му учените непрестанно откриват една или друга изгода от консумация на алено вино. То е потребно за сърцето, оказва помощ ни да запазим мозъка си млад и да поддържаме хормоналния си баланс. Това са изводите от последните проучвания.

Сега различен теоретичен екип – от Института за проучвания на храните в Мадрид и Департамента по геномика към Центъра за проучвания в региона на публичното здраве във Валенсия откриват, че съставки в аленото вино защищават от развиването на кариеси и гингивит, макар че оцветяват неприятно емайла на зъбите.

Ползите на аленото вино се дължат най-много на полифенолите в него, които имат мощен антиоксидантен резултат. Тези съединения имат свойството да ни освобождават от действието на свободните радикали, главните виновници за възникването на възпалителните процеси и остаряването.

Полифенолите работят по доста способи в организма ни и техният боеприпас към момента не е изцяло изучен. Някои от полифенолите се усвояват от тънките вътрешности, влизат в взаимоотношение с микроорганизмите на локалната микробиота и отстраняват дейно някои нездравословни микроорганизми.

Свързани публикации.. Какво знаем за аленото вино? 5 Ресвератрол – потребната съставна част на виното, която гори калории 0 Чувствителни зъби?! На какво се дължи... 0

Екипът на Виктория Морено-Арибас допуска, че полифенолите имат сходно деяние и в устната празнина, което води до елиминирането на нездравословни бактерии в нея и понижава кариозните процеси и развиването на болестни процеси на венците.

Учените изследват действието на два вида полифеноли, всекидневно съдържащи се в аленото вино -

кофеинова киселина и р-кумаринова киселина върху три от най-вредните за оралното здраве бактерии Fusobacterium nucleatum, Streptococcus mutans и Porphyromonas gingivalis. Същите съставки се намират в екстракти от гроздови семки.

При лабораторен опит те намират, че въпросните две киселини са най-ефективни в отблъскването на бактериите и попречване прикрепването им към венечна тъкан.

При идващ опит откривателите откриват, че миксът от кофеиновата, р-кумаринова киселина и пробиотика Streptococcus dentisani може да превотврати зъбния разпад.

Фенолните метаболити, които са субстанции, образували се в резултат на транформацията на полифенолите в устната празнина, се оказват дейната съставна част за този предпазен резултат.

Не забравяйте въпреки всичко, когато употребявате алено вино за здраве, че това е алкохолна напитка и като такава тя може да има потребен резултат единствено консумирайки я в рационални количества. Достатъчно е да се насладите на чаша от еликсира 2-3 седмично.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР