Имунитетът на организма се обуславя от множество фактори, включително хранене.

...
Имунитетът на организма се обуславя от множество фактори, включително хранене.
Коментари Харесай

Супер полезни хранителни комбинации за силен имунитет

Имунитетът на организма се обуславя от голям брой фактори, в това число хранене. Освен това от огромно значение са уравновесената диета, физическата интензивност, както и съответното количество отмора и сън. Зимата е време на нараснала заболеваемост и понижен имунитет на организма, тъй че през този интервал си коства да се обърне внимание на тези хранителни артикули, които укрепват имунната система.

Тиква и моркови с провитамин А

Тиквата и морковите са отлични есенни източници на провитамин А (каротин). Именно витамин А, който се образува в организма от провитамин А, е мощен антиоксидант, който дейно отстранява свободните радикали – остатъкът им способства за увреждане на клетките, а оттова – и за нарушавания на имунитета. Един от първите признаци на неговия недостиг е отслабването на имунитета на организма и нарасналата сензитивност към инфекции. Правилното равнище оказва помощ да се поддържа вярното положение на епитела, „ облицоващ “ дихателните пътища, като го защищава от вируси и бактерии.

Тъй като витамин А е мастноразтворим, с цел да се усили усвояването му, би трябвало да се прибавя малко лой към зеленчукови ястия под формата на олио, семена или ядки.

Тиквените семки са скъп източник на есенциални мастни киселини (ЕМК). Съдържащият се в тях кукурбитацин има антипаразитен резултат, а високото наличие на цинк защищава организма от нездравословното влияние на свободните радикали. Именно дефицитът на цинк покачва чувствителността към инфекции, предизвиква по-лошо зарастване на рани и предизвиква анорексия. 

Диетичните фибри, присъстващи в тиквата, моркова и цвеклото, образуват основата за развиването на потребна чревна микрофлора, допринасяйки за подсилване на имунитета. Чревните бактерии са в положение да контролират имунната система, тъй че когато извършват ролята си дейно, тялото дейно се бори с всички инфекции. Не забравяйте да разнообразите есенното меню и да си осигурите всички хранителни субстанции, зашото самите ние сме в положение да предотвратим есенните инфекции без непотребни добавки!

Зеленчуци и плодове – източник на витамин С и каротин

Зеленчуците и плодовете са източник на голям брой минерали и витамини. Адекватното доставяне с тези съставки подсигурява вярното действие на организма. Особено значимо е да включите в диетата си зеленчуци и плодове, които съдържат витамин С и?-каротин.

Зеленчуците и плодовете, които са изключително добър източник на витамин С, включват:

брюкселско зеле, хрян, зеле, червени и зелени чушки, магданоз, спанак, карфиол и колраби, както и касис, ягоди, диви ягоди, киви, лимон, грейпфрут и портокал.

За да осигурите на организма нужното количество?-каротин, не трябва да забравяте за:

моркови, магданоз, къдраво зеле, спанак, киселец, лук, червен пипер, манголд и плодове като кайсии, пъпеши, праскови и сливи.

 

Още от ЗДРАВЕ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР