Биби Стокхолм: Карираното минало на европейския „плаващ затвор“

...
Bibby Stockholm, докато се подлага на ремонт във Фалмут на
Коментари Харесай

The Bibby Stockholm, тъй като е подложен на ремонт във Фалмут на брега на Корнуол в югозападна Англия на 11 май 2023 г. Bibby Stockholm, докато се подлага на ремонт във Фалмут на брега на Корнуол в югозападна Англия на 11 май 2023 г. - Авторско право BEN STANSALL/AFP или лицензодатели от Публикувано на 08.07.2023 г. - 06:30 ч.

Смърт, бомбени заплахи и престъпления помрачиха 47-те години на вълните на Биби Стокхолм.

Bibby Stockholm нашумя много в заглавията през последните месеци.

Вниманието е насочено към плана на правителството на Обединеното кралство да настани търсещи убежище лица на огромния шлеп, за който твърди, че предлага разходи- ефективно настаняване, тъй като страната се бори с рекорден брой пристигащи.

Въпреки това този ход беше широко осъден като опасен, нехуманен и скъп.

И все пак това е само последната глава в карираната история на Биби.

Използван е по различни начини в цяла Европа за приютяване на грубо спящи, като плаващ център за задържане и дори е бил обект на бомбена заплаха.

Построен през 1976 г. от холандската компания Nederlandse Scheepsbouw , корабът е превърнат в шлеп за настаняване през 1992 г.

Настоящите собственици Bibby Lane – който има „добре доказани исторически връзки“ с търговията с роби, със Съвета за бежанците на Обединеното кралство – казват, че може да побере повече от 500 души в „лукс“, но първоначално е бил оборудван да побере само 222. 

Страховете за пренаселеност накараха Британския съюз на пожарните бригади да предупреди, че 47-годишната баржа ще бъде „потенциален смъртоносен капан“ за всички търсещи убежище, настанени там.

През края на 90-те години Биби осигури 52 нощувки за бездомните в Хамбург, Германия.

Германските власти прибягнаха до кораба като спешна мярка, за да осигурят че през зимата никой не трябва да спи на улицата“, каза тогава сенаторът по социалните въпроси на Хамбург Хелгрит Фишер-Менцел. далеч от шлепа, левият германски информационен бюлетин Taz през 1994 г. 

Отбелязва се, че само 65% от леглата са били използвани, като бездомните се движат далеч от шлепа.

След това гигантският кораб с дължина 90 метра и ширина 27 метра беше използван за задържане на търсещи убежище в Ротердам през 2005 г.

Холандски пазач нарече Биби „потискаща среда“, въпреки че според съобщенията е оттогава е ремонтиран.

През февруари 2008 г. алжирският търсещ убежище Рашид Абделсалам почина от сърдечна недостатъчност на борда.

Колегите задържани твърдят, че въпреки че са предупредили пазачите за влошеното здраве на Рашид, вратата на килията му беше отворена само два часа след смъртта му, мониторинговата организация State Watch  през 2012 г. 

Затворите на корабите бяха известни с това, че предлагаха здравни грижи и услуги с лошо качество, което предизвика многократни гладни стачки и бунтове от задържаните, добави Стейт Уоч.

Минавайки под прикритие като охранител, холандският журналист Робърт ван де Гринд документира отвратителното отношение към затворниците.

Ротердам по-късно затвори Биби и другите центрове за задържане, след като бяха създадени нови съоръжения.

Строителните работници бяха следващите, които трябваше да останат в почти 11 000-тонния гигант.

Bibby беше използван през 2013 г. от Petrofac за настаняване на работещите в Шетландския газов завод в Шотландия в Северно море.< /p>

Недоволен бивш офшорен работник каза на службите за спешна помощ през 2015 г., че бомби са били поставени на шлепа заедно с друг кораб за настаняване, закотвен в пристанище Леруик на Шетландските острови.

Получиха му шест -месечна заповед за маркиране, признаване на заплаха и злоупотреба.

Последният „флоател“ беше изтеглен от Леруик през 2017 г., след като не беше обитаван - с изключение на един охранител - повече от година.

Пристанищните власти на Shetland Times казват, че корабът е донесъл добри приходи на отдалечения архипелаг, въпреки че сега искат да освободят място за котвене.

Месеци по-късно това беше от Irish Times че продължават дискусии относно използването на Bibby като плаващо жилище за студенти в Голуей, Ирландия.

Плановете обаче скоро бяха отхвърлени, тъй като доковете бяха счетени за неподходящи и имаха опасения относно разрешението за планиране.

Властите в града в Западна Ирландия заявиха, че кризата със студентското настаняване трябва да бъде решена по различен начин.

През април правителството на Обединеното кралство обяви плановете си да използва шлепа за настаняване на търсещи убежище, тъй като страната бори се с рекорден брой нерешени дела.

Плановете да започнем да качваме хора на лодката с капацитет 500 в Обединеното кралство бяха многократно отлагани, което според съобщенията е струвало на британския данъкоплатец 3 милиона закъснения.

< p>Все пак правителството на Обединеното кралство настоя на 3 август, че ще бъде готово до седмици, въпреки многократните предупреждения за рисковете от плана.

Министрите твърдят, че Bibby Stockholm ще помогне за намаляване на тежестта на данъкоплатците да настаняват търсещи убежище в хотели, като съществуващите съоръжения са пълни до горе. Това, че корабът е по-рентабилна алтернатива, обаче се оспорва.

Критиците също така посочват, че хотелите са необходими само тъй като правителството на консерваторите е влошило и не е финансирало системата за убежище, което е довело до рекордно изоставане от над 165 000 случая, според шоуто на Insitute for Government.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР