Името й е Шамсия Хасани. Преди години е младо момиче,

...
Името й е Шамсия Хасани. Преди години е младо момиче,
Коментари Харесай

Шамсия Хасани: Афганистаката, която се бори за правата на жените чрез изкуство

Името й е Шамсия Хасани. Преди години е младо момиче, родено в Афганистан, което има фантазия - да бъде свободна. Днес тази фантазия е изпълнена. Хасани е първата графити артискта от Афганистан, употребява се с интернационално самопризнание и се бори за правата на дамите в ислямския свят. Онези, които са застрашени доста, откакто талибаните още веднъж завзеха властта.

Животът й е белязан от войната още преди да се появи на бял свят. Родена e в Иран през 1988 година, откакто родителите й емигрират от Кандахар по време на процесите там. Още от дребна демонстрира интерес към изкуството, само че поради разпоредбите в Иран не й е било разрешено да посещава такива класове, тъй като е афганистанка.

.

Шамсия се връща в Кабул през 2005 година Успява да приключи университета по изкуства - има бакалавърска степен в изобразяване и магистърска по образни изкуства. Към днешна дата преподава в същия университет.

Хасани се стреми да рисува върху неприятните мемоари от войната, запечатани в стените на Афганистан. Твърди, че нейната цел е да изтрие неприятното минало от съзнанията на своите сънародници благодарение на изкуството и да направи Афганистан страна, която е известна с създателите си, а не с войните си.

Шамсия желае да сътвори друг облик на дамите от Афганистан - да ги покаже като горди, способни човешки същества. Хиляди дами са били въодушевени от работата й по целия свят. Надежда имат и жените-творци в Афганистан. Шамсия Хасани е съумяла да стимулира стотици свои сънароднички.

" Някои хора считат, че изкуството не е разрешено от исляма. Мислят си, че би трябвало да ме спрат да върша това, което върша. Обиждат ме. Много закостели мозъци на едно място съставляват мощ и могат да създадат всичко”, споделя Шамсия Хасани в свое изявление за Creators Project.

Рисува бързо поради реакциите на хората и страха за личния живот. Така се ражда и нейният план - Dreaming Graffiti. Върху фотографии тук-там и здания Шамсия рисува цифрово своите герои.

Шамсия не бяга от бурката, а я употребява. Просто трансформира посланието.

“Исках да показва на обществото нов вид жена. Моята героиня от време на време учи, сама е, сблъсква се с доста проблеми. Но е мощна. Тя е жена. И аз съм жена. Ако тя може да направи нещо, значи мога и аз. Много хора считат, че моят проблем е бурката. Не е по този начин. Свободата не се показва в това да свалиш бурката си. Идеята е да имаш успокоение. Когато свалиш буркута, още веднъж няма да имаш права, още веднъж няма да имаш право на обучение, няма да има тъждество, няма да можеш да вземаш решения. Ако свалиш бурката, нищо няма да се промени”, споделя още Шамсия.

Шамсия Хасани е определена за една от топ 10 актьори, носители на премията за модерно изкуство на Афганистан през 2009 година Имала е изложения в Германия, Австралия, Индия, Виетнам.

Джесика Вълчева