Името на бившата председателка на Федералния резерв Джанет Йелън изплува

...
Името на бившата председателка на Федералния резерв Джанет Йелън изплува
Коментари Харесай

Първата жена, ръководила Фед, е фаворит за финансов министър при Байдън

Името на някогашната председателка на Федералния запас Джанет Йелън изплува като любимец за основния пост на финансов министър в администрацията на определения за президент Джо Байдън. Йелън се счита за любимец, защото ще събере задоволително поддръжка от другите фракции в Демократическата партия, а упованията са номинацията й да бъде по-лесно утвърдена от Сената, който продължава да е под контрола на републиканците.

Основен съперник за поста финансов министър се явява сенаторката Елазабет Уорън. Байдън е уведомил демократите, че в листата от евентуални номинации за финансов министър

Йелън е забавен избор заради няколко аргументи. Тя беше съвсем преназначена за ръководител на Фед от Доналд Тръмп, който хареса нейната политика на доста ниски лихвени проценти. Йелън е просто задоволително демократична за либералите, задоволително консервативна за Уолстрийт. Освен това като някогашен ръководител на Фед би било мъчно за водача на републиканския сенат Мич Макконъл да блокира назначението й.

Джанет Йелън оглави Фед по времето на Барак Обама, когато още веднъж тя бе любимец на лявото крило в Демократическата партия. Тя се ангажира мощно с пазара на труда и все пак Йелън бе ястреб във връзка с паричната политика и усили на няколко пъти лихвените проценти, разясняват американските медии.

Сега Като министър на финансите Йелън няма да управлява лихвените проценти. Но тя би имала огромно въздействие върху метода, по който Байдън би се е справил със комплицирания въпрос за федералния недостиг.

Намаляването на налозите по времето на Тръмп, загубите на доходи от засегнатата от пандемията стопанска система, съчетано със незабавните разноски на пакета за възобновяване, доведоха до недостиг от порядъка на 100%от Брутният вътрешен продукт. Това задейства алармените звънчета измежду политиците, както в Демократическата, по този начин и в Републиканската партия. Очаква се, че Байдън ще би трябвало да усили доста разноски, което ще раздуе недостига, с цел да възвърне стопанската система и да извърши предизборните си обещания.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР