Именитото българско сопрано Александрина Пендачанска ще се представи за първи

...
Именитото българско сопрано Александрина Пендачанска ще се представи за първи
Коментари Харесай

Пендачанска се завръща в Софийската опера със „Селска чест“

Именитото българско сопрано Александрина Пендачанска ще се показа за първи път в Софийската опера като Сантуца в „ Селска чест “ от Пиетро Маскани на следващия ден и в неделя, на 28 и 30 октомври. Това е роля, в която тя дебютира през 2018 година в спектакъл „ Ла Моне “ в Брюксел, в копродукция с лондонския „ Ковънт Гардън, и която й донася извънреден триумф. " Тогава тя се падна моята 70-а роля. За пръв път ще я извърша в България и съм щастлива ", споделя оперната дива пред Радио София на БНР. От 16-те опери на Маскани " Селска чест " е най-популярна. Първото й показване е в спектакъл „ Костанци ” в Рим на 17 май 1918 година

Партньори на Пендачанска на родна сцена ще бъдат тенорът Костадин Андреев, Румяна Петрова, Веселин Михайлов и Цвета Сарамбелиева.  " Това е сцената, към която съм израснала от малко дете, бягах сред кулисите по време на подготовките на майка ми Валери Попова. Това е сцената, на която направих първите си стъпки като певица ", споделя с неспокойствие Пендачанска.

Александрина Пендачанска стъпва на оперната сцена напълно млада – единствено на 17 тя е показана от Гена Димитрова в концерт на млади гении. През годините на своята впечатляваща кариера Александрина пее в едни от най-престижните оперни театри в света, печели голям брой интернационалните оценки, има три номинации за премия „ Грами “, работи с огромните диригенти Рене Якобс, Даниел Орен и Рикардо Шайи.

Нейните желани композитори са Моцарт, Росини, Доницети и Верди. Огромният й репертоар включва повече от 70 функции в произведения от Хендел до Рихард Щраус, през Вагнер, Бизе и Бритън. В последните години Александрина Пендачанска се изявява и в по-драматични персонажи като Саломе, Тоска, Лейди Макбет, Сантуца. Въпреки натоварения си график, певицата написа първия си разказ „ Да Капо “, провежда Фестивал на изкуствата в Копривщица и прави майсторски класове в България и чужбина.

В една и съща вечер със „ Селска чест “ публиката в Софийската опера ще види и чуе и " Джани Скики " от Джакомо Пучини с присъединяване на солистите Венцеслав Анастасов, Силвия Тенева, Даниел Острецов, Румяна Петрова, Красимир Динев, Елена Стоянова, Благовеста Меки-Цветкова, Александър Георгиев, Кирил Стоянов, Тодор Котопанов и други Спектаклите са под диригентството на Григор Паликаров, а режисурата е на акад. Пламен Карталов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР